Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
75%

Születésnap (1998)

Festen
Filmadatlap
 
26
Szereplők
10
Vélemények
11
Képek
1
Videók

Galéria (11)

Videók (1)

 
jakedave   2022. 01. 31.

legújabb vélemény

1
A dogma eleje és vége

Ha valami, akkor ez alapfilm.

 
Deku   2017. 10. 23.

0

Ajánlásra néztem meg a filmet amit jobb lett volna elkerülni hisz nem tetszett. Ennek a stílusnak nem igazán voltam híve és nem is szerettem sose. Sajnos nálam nem ment át a rostán. Nem kedveltem.

 
Gyorvik   2020. 10. 28.

1
Az igazság pillanata

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Thomas Vinterberg méltó módon – és persze a legkiemelkedőbb alkotótársként – folytatja a lélektan tanítómestereinek – Michael Haneke-nek és a kifürkészhetetlen Lars von Triernek – a sillabuszát. Az alkotást a dogma első fejezeteként harangozták be, m... teljes kritika»

 
Berto49   2018. 01. 03.

0

A Dogma ’95 tíz pontban megfogalmazott szabályai alapján készített első film. A mindent elfedő gazdag felszín alatt egy rothadó lelkű, saját gyermekeit meggyalázó családfő rejtőzik. Mindezt az ünneplésére rendezett 60. születésnapi vacsorán az ikerpá... több»

 
elekm90   2020. 02. 23.

0

Nagyon jó film, bár én nem vagyok a híve a Dogma filmes mozgalomnak. Egy kicsit zavaró volt olykor, szerintem enélkül is le lehetett volna forgatni a filmet minimalista stílusban és talán úgy még nagyobbat ütne. A történet viszont több mint kárpótol ezért. 8,5/10

 
Miska bácsi   2019. 07. 02.

0

Utólag utánaolvastam, hogy miről is szól a dogmafilm-mozgalom, és mik a lefektetett szabályok. Így már kicsit érthetőbb, hogy miért volt annyira idegen az élmény egy "szokásos" filmhez képest. A kezdeményezés értékelendő, de az összkép nekem ettől ne... több»

 
De Matt   2019. 06. 25.

0
Mérföldkő

Amikor ezt a filmet láttam, még nem tudtam, hogy a Dogma-filmek egyikéről van szó. Ennek ellenére erősen megfogott, és tulajdonképpen akkor szerettem bele a dán filmekbe. Az biztos, hogy nálam mérföldkő volt, nagyon erős, nagyon ütős. Ulrich Thomsen, Paprika Steen és a többiek mind-mind nagyszerűek. A skandináv mozinak pedig úgy általában is van egy erőssége. A társadalom visszásságait és az egyén belső vívódásait kitűnően ábrázolja.

A film összbevétele 1 647 780 dollár volt (imdb.com).

 

A film színpadi változatát a Pesti Színházban "Az ünnep" címen Eszenyi Enikő rendezésében mutatták be. A szülők szerepét zseniálisan Halász Judit és Hegedűs D. Géza alakította.

(Berto49)
 

Hitchcock "védjegyéhez" hasonlóan Vinterberg is feltűnik lényegtelen szerepben - taxisofőrként - a filmben.

(Berto49)
 

A filmben egy kisebb mellékszerepben feltűnik Lars von Trier is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Vinterberg a filmhez 2010-ben készített színdarab formájában egy folytatást. Ennek címe: Temetés.

(Bogi87)
 
Miért kötelező megnézni? Mert a Dogma mozgalom egy olyan filmes hitvallást tükröz, ami nyíltan és bátran fordult szembe a hollywoodi filmkészítéssel, és olyan témákat helyezett a középpontba, amikről nem merünk, nem szoktunk beszélni. több»