Hamarosan az ötvenedik évfordulóját ünnepli majd Walt Disney utolsó animációs filmje, az 1970. december 24-én bemutatott Macskarisztokraták. Kult rovatunk új cikkében ezúttal egy megunhatatlan animációs klasszikus került terítékre, íme öt érdekesség, amit talán még a legnagyobb Disney rajongók sem tudtak a filmről!

1. Eredetileg élőszereplős filmnek készült

Az eredeti tervek szerint a Macskarisztokraták egy 2 részes élőszereplős film lett volna, de végül maga Walt Disney hozta meg a döntést, hogy a történet jobban festene animációs formában. Sajnos, a legenda már nem érhette meg a mese premierjét.

2. Az első Disney film, melyet Walt Disney halála után mutattak be

Bár annak idején sokan tartottak tőle, hogy Disney halála miatt a film nem fogja hozni a korábbi animációs klasszikusok színvonalát, a kritikusok kitörő lelkesedéssel fogadták a filmet.

3. Az utolsó film, melyet személyesen Walt Disney hagyott jóvá

És sajnos egyúttal az utolsó is, melynek végén a következő felirat jelent meg: "A Walt Disney Production."

4. A Disney híres-hírhedt eredeti 9 fős csapatából hatan is dolgoztak a filmen

Bár Disney nem tudta végig felügyelni a munkálatokat, a Macskarisztokraták végig nagyszerű kezekben volt, ugyanis az eredeti, kilenc fős Disney-csapatból hatan is dolgoztak a produkción, beleértve Wolfgang Reitherman rendező-producert, Eric Larsont, aki a karakterek animációjáért felelt, valamit az animációs szakma legnagyobbjai között emlegetett John Lounsbery, Ollie Johnston, Frank Thomas és  Milt Kahl.

5. A soha el nem készített folytatás

Bár több forgatókönyv is készült a Macskarisztokraták 2-höz, és a vázlatok is megvoltak, a 2005-re tervezett folytatás végül soha nem készült el. Az mindenesetre kiderült, hogy a tervek szerint egy 'gyilkosság nélküli Gyilkosság az Orient Expresszen'-szerű történet lett volna a kiindulópont.