Exodus: Istenek és királyok egy 2014-es bibliai eposz, amit Ridley Scott rendezett Adam Cooper, Bill Collage, Jeffrey Caine és Steven Zaillian forgatókönyvével.

A filmben Christian Bale, Joel Edgerton, John Turturro, Aaron Paul, Ben Mendelsohn, Sigourney Weaver és Ben Kingsley szerepelnek. A film a héberek Egyiptomból való kivonulásának bibliai epizódját dolgozza fel, amit Mózes vezetett. A film fejlesztéséről először 2012 júniusában számolt be Scott. A forgatás főként Spanyolországban zajlott 2013 októberétől, további felvételek készültek az angol Pinewood Studiosban.

Kr. e. 1300-ban Mózes, egyiptomi királyi család elfogadott tagja és tábornok, felkészül egy táborozó hettita hadsereg elleni támadásra Ramszesz herceggel Kádesnál. Egy főpapnő jóslatot mond állatbelsőkből, amit Setivel, Ramszesz apjával oszt meg. A jóslat szerint az egyik férfi (vagy Mózes, vagy Ramszesz) megmenti a másikat, és vezetővé válik. A csatában Mózes megmenti Ramesszesz életét. Később Mózes önkéntesnek jelentkezik, hogy Pithom városába menjen unokatestvére helyett, hogy találkozzon a Vicomte Hegep-pel, aki felügyeli a héber rabszolgákat. Érkezésekor találkozik a megkínzott Joshua névre hallgató rabszolgával, elborzad a látványtól. Mózes találkozik a rabszolgavezérekkel, hogy megnézze, a rabszolgák terveznek-e lázadást, ahogyan a Vicomte állítja. Ezek után Mózes egy üzenetet kap Joshua révén, hogy Nun keresi. Mózes Nun-nal találkozik a templomban, ahol Nun tájékoztatja őt valódi származásáról; héberek szüleinek gyermeke, akit Miriam testvére küldött, hogy a fáraó lányának felnevelje (a zsidó örökösök kipusztításakor született). Mózest megdöbbenti a kinyilatkoztatás, és mérgesen távozik; amíg két testőr neki nem támad, akiket gyorsan megöl. Azonban két héber meghallja Nun történetét, és jelenti a Vicomte-nak.

A film a Rotten Tomatoes kritikai portálra beküldött nézői szavazatok alapján jelenleg  35%-on áll.

akció | dráma | fantasy

Mózest egy napon a fáraó lánya kimenti a Nílusból, és hercegként neveli fel. Miután a férfi elkövet egy gyilkosságot, elmenekül, ekkor azonban egész további életét... több»