Minden sportágnak megvannak a maga legendái és általában a maga legendás párharcai. Elég csak a fociban Messi és Ronaldo versengésére, a teniszben McEnroe és Borg rivalizálására gondolni. És a motorsportokban is találunk ilyet. Például a ’60-as években a Ford és a Ferrari közti versenyt a legjobb versenyautó megépítéséért. Erről szól Az aszfalt királyai, amely már nézhető az HBO Maxon.

A legendás rivalizálás történetét 2019-ben vitte mozivászonra James Mangold rendező. Nem akármilyen szereplőgárdát is kerekített a filmjéhez, hiszen Carroll Shelbyt Matt Damon, Ken Milest Christian Bale, míg Lee Iacoccát Jon Bernthal alakítja.

A bő két és fél órás film azt az időszakot dolgozza fel, amikor az autóversenyek világát a Ferrari uralta. Az 1960-as években is már a Le Mans-i 24 órás verseny volt az autósportok egyik legnagyobb kihívása, erre építettek különleges versenyautókat a gyártók. Ilyen volt a Ford is, ahol Henry Ford II és Lee Iacocca megbízza Shelbyt és csapatát, hogy építsék meg azt a versenyautót, ami legyőzheti Enzo Ferrari autóit. A zseniális tervező meg is alkotja a mára legendássá vált Ford GT40-et, amelynek volánjához Ken Miles ül be az 1966-os futamon.

Az aszfalt királyai az utóbbi évek egyik legjobb életrajzi filmje, amely méltán nyert Oscar-díjat, BAFTA-díjat és Golden Globe-díjat is. És mostantól az HBO Maxon is megnézheted. Ha van élő előfizetésed, akkor a film itteni adatlapján csak a megfelelő logóra kell kattintanod és már indul is a lejátszás.