73 A homár  (2015)

Néha jó csak úgy szabadon engedni a fantáziát, mert abból időnként egészen nyakatekert történetek sülnek ki. Mint például a 2015-ben mozikba került A homár, amely egy egészen furcsa jövőképet fest elénk: ha szingli vagy, kapsz másfél hónapot, hogy párt találj, különben állattá változtatnak…

A történet főhőse David, akit egy másik férfi miatt elhagyott a felesége. Ám David egy olyan világban él, ahol a szingli lét egyenesen bűntett, ezért egy különleges szállodába szállítják. Itt gyűjtik össze a hozzá hasonló embereket. Egyetlen feladatot kapnak: párt kell találniuk maguknak. Erre összesen negyvenöt napot, vagyis másfél hónapot kapnak. Ha ennyi idő alatt nem sikerül új párkapcsolatot létesíteniük, akkor egy általuk választott állattá változtatják őket és kieresztik a vadonba. David a homárt választja.

Már az alap felvetés is elég beteg, de a szállodának vannak további szabályai is. Nem lehet például önkielégíteni, cserébe viszont a szobalányok rendszeresen izgatják a lakókat. Arra is van mód, hogy valaki kitolja a saját határidejét: a korábban kudarcot vallottakra lehet vadászni az erdőben, minden elkapott és elkábított állat után egy extra nap jár.

A homár egy meglehetősen szürreális, abszurdista komédia, amelynek forgatókönyvét Efthymis Filippou és Giorgos Lanthimos írta. Utóbbi a rendezést is magára vállalta, a filmhez pedig egészen erős színészgárdát sikerült megnyerniük. Davidet Colin Farrell alakítja, mellette pedig a fontosabb szerepekben Rachel Weisz és Léa Seydoux tűnnek fel.

A film jól szerepelt a kritikusok és a rajongók előtt is. A Rotten Tomatoes oldalán előbbiek 87, utóbbiak 65 százalékának tetszett. Itt, a Mafabon olvasóink e két érték közé lőtték be a film tetszési indexét: 73 százalékra. Ha van élő előfizetésed az HBO Maxra, akkor elég csak a film itteni adatlapján a megfelelő logóra kattintanod és indul is a lejátszás.