67 Wanted  (2008)

Az akciófilmeknek általában két változata van. Az egyik, amelyik igyekszik megmaradni a realitás talaján és semmi olyasmit nem tartalmaz, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal. A másik pedig az, amely épp fordítva gondolkozik és a szórakoztatás oltárán első közt áldozza fel a fizika és a józan ész törvényeit. Nos, a 2008-ban megjelent Wanted egyértelműen utóbbi tábort erősítette.

A sztori főhőse egy tökéletesen jelentéktelen fickó, Wesley. A világ legunalmasabb munkáját végzi egy pocsék főnök alatt, a barátnője pedig épp a legjobb barátjával csalja meg. Egy nap felbukkan egy titokzatos nő, Fox, aki közli vele, hogy az apja valójában egy szupertitkos társaság tagja és bérgyilkos volt, akit egy másik bérgyilkos ölt meg. Felveszi a társaságba, amely egy naplót követ. Ebben a naplóban jelenik meg azoknak a neve, akiknek meg kell halnia. Wesley a legjobb bérgyilkossá képzi magát, de menet közben kiderül, hogy nem mindenki az, akinek eleinte látszott.

A film finoman szólva sem fukarkodik a nyakatekert akciójelenetekkel. Olyan a valóságtól elrugaszkodott jeleneteket láthatunk, amelyek mellett a Halálos iramban széria valóságos dokumentumfilmnek tűnik. A padkán megpattanó, majd szaltózó autóból lövöldöző bérgyilkosok csak a jéghegy csúcsa, de az egyik felhőkarcolóból a másikba a csukott ablakon át átrepülő bérgyilkos, aki ugrás közben lő le mindenkit a szemközti tetőről, sem kutya. Mégis a film egyértelműen a kanyarodó pisztolygolyókról vált híressé, amelyet csak a különleges képességű gyilkosok tudnak kivitelezni.

A szürrealitás határát súroló akció meghozta a gyümölcsét, hiszen a Wantedet még Oscar-díjra is jelölték, igaz, csak a hangeffektek terén, de ott sem nyert. Viszont a kasszáknál már egyértelmű győztes volt: 75 millió dolláros gyártási költsége mellé világszerte 340 millió dollár bevételt generált.

Valószínű, hogy a sikerben a szereposztás is erősen közrejátszott. A filmet Timur Bekmambetov rendezte, aki Michael Brandt, Derek Haas, Chris Morgan és Mark Millar forgatókönyvéből dolgozott. A zenei aláfestésért Danny Elfman felelt. A fontosabb szerepekben igazi hollywoodi sztárok parádéztak: James McAvoy, Angelina Jolie, Morgan Freeman, Chris Pratt, Terence Stamp és Thomas Kretschmann is látható a filmben.

A Wanted mostantól az HBO Max kínálatában is megtalálható. Ha kíváncsi vagy, hogy mi ez az őrület és van élő előfizetésed a platformra, akkor elég csak a film itteni adatlapján a megfelelő logóra kattintanod és már kezdődik is az akció.