84 A hazafi  (2000)

Mel Gibson azon ritka színészek közé tartozik, akinek minden jól áll és szeret is mindenféle karaktert mindenféle korszakban és környezetben eljátszani. Legyen szó posztapokaliptikus hősről, vadnyugati fenegyerekről, rettenthetetlen zsaruról vagy valamilyen gazfickóról, mindenben hibátlan alakítást nyújt. És van egy különös vonzalma a történelmi filmek iránt, ilyenből is több klasszikust fel tud mutatni. Ezek egyike pedig épp most debütál az HBO Maxon.

A hazafi 2000 nyarán, vagyis lassan negyed évszázada debütált a mozikban. A film ugyan nem egy valóban létező történelmi személy történetét meséli el, de valós eseményeken alapul és a főhőst több valóban létező személyből gyúrták össze. Benjamin Martin egy sokat tapasztalt háborús veterán, aki köszöni szépen, nem kért többet a harcokból. Békében neveli hét gyermekét, ám a függetlenségi háború az ő családját is eléri. A legnagyobb fia önként jelentkezik a seregbe, de egy brit tiszt könyörtelenül végez vele. Ettől a ponttól nincs visszaút, Martin újra fegyvert ragad, de nem csak a hazája függetlenségéért küzd, hanem a fia gyilkosán is bosszút akar állni.

A film nem akármilyen szereplőgárdával büszkélkedhet. A főszereplőt Mel Gibson alakítja, tragikus sorsú fiát pedig Heath Ledger, míg a vele végző brit tisztet Jason Isaacs játszotta el. Mellettük olyan színészeket láthatunk még mint Logan Lerman, Tom Wilkinson vagy Adam Baldwin. A rendezői széket a rengeteg kasszasikert jegyző Roland Emmerich foglalta el, aki Robert Rodat forgatókönyve alapján dolgozott. A film zenéjét John Williams szerezte.

A hazafi a minap debütált az HBO Max kínálatában, így ha van élő előfizetésed a streaming platformra, akkor elég csak a film itteni adatlapján a szolgáltató logójára kattintanod és már kezdődik is a lejátszás!