A szakasz az az 1986-os amerikai háborús film, amelyért Oliver Stone - aki egyben írta és rendezte is a kultikussá vált alkotást - Oscar-díjat vihetett haza. A film most megérkezik az HBO Maxra!

Ez az első a Stone által rendezett vietnami háborús filmtrilógiából, amelyet a Született július negyedikén(1989) és az Ég és föld(1993) követ. A szakasz volt az első olyan hollywoodi film, amelyet a vietnami háborút megjárt veterán írt és rendezett.

"Vietnam nagyon zsigeri volt, én pedig egy elméleti létből jöttem: tanulás... tollal és papírral dolgoztam, ötletekkel. Nagyon zsigeri módon tértem vissza. És úgy gondolom, hogy a kamera sokkal inkább ... a tolmácsod, mint a toll." - mondta Oliver Stone a film kapcsán.

Az ikonikus alkotás háttere

Stone a forgatókönyvet amerikai gyalogosként Vietnamban szerzett tapasztalatai alapján írta. Bár olyan filmek forgatókönyvei fűződtek eddigre a nevéhez, mint A sebhelyesarcú, a későbbi kivételes rendezőnek komolyan küzdenie kellett a film kidolgozásáért, mígnem a Hemdale Film Corporation a Salvadorral együtt megvásárolta a projektet. 

Ennek a küzdelemnek a hátterében az állt, hogy A szarvasvadász és az Apokalipszis most megjelenése után a stúdiók arra hivatkoztak, hogy ezek a filmek a vietnami háborús filmműfaj csúcsának számítanak, és ezért nem akarták megcsinálni Stone forgatókönyvét.

Stone aktív szolgálata "nagy változást" eredményezett abban, ahogyan az életet és a háborút szemlélte. Bár a Break című forgatókönyvét - mely elsőként íródott scriptje volt, vietnami tapasztalatai alapján - soha nem forgatták le, később A szakasz alapjául használta. Ebben egyébként több olyan karakter szerepelt, akik a későbbi filmben kidolgozott karakterek magvait képezték. A forgatókönyvet Stone a The Doors zenéjére írta és azt szerette volna, hogy Jim Morrison játssza el a főszerepet.

Megjelenésekor a kritikusok elismerően nyilatkoztak Stone rendezéséről és forgatókönyvéről, az operatőri munkáról, a csatajelenetek realizmusáról, valamint Charlie Sheen, Willem Dafoe és Tom Berenger alakításáról.

A film a bemutatásakor kasszasiker volt, a 6 millió dolláros költségvetésből 138,5 millió dollárt hozott az amerikai kasszáknál, és ezzel 1986 harmadik legnagyobb bevételt hozó filmje lett az USA-ban.

Nyolc Oscar-díjra jelölték az 59. Oscar-díjátadón, melyek közül négyet el is nyert, köztük a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb hang és a legjobb vágás díját.

Egy kis extra érdekesség

Stone-nak van egy cameo-szerepe a filmben, mint a harmadik zászlóalj gyalogsági parancsnoka a végső csatában. Ez a jelenet az 1968-as történelmi újévi csatán alapult, amelyben a rendező konkrétan részt vett, amikor Dél-Vietnamban teljesített szolgálatot.

Dale Dye, aki Harris századost, a B század parancsnokát alakította, az amerikai tengerészgyalogság vietnami háborús veteránja, a film technikai tanácsadójaként is szolgált. 

A filmben sok, akkoriban a Fülöp-szigeteken élő vietnami menekültet toboroztak, hogy különböző vietnami szerepeket játsszanak el - ezzel is törekedve arra, hogy segítsék ezeket az embereket anyagilag/ a társadalomba való visszailleszkedésben.

Hol nézheted?

Az HBO Max műsortárában találod, de a legegyszerűbb, ha a film mafab adatlapján legörgetsz a Max ikonig, kattintasz és már nézheted is az Oscar-díjas filmet, amennyiben van élő előfizetésed a Maxra!

89 A szakasz  (1986)

dráma | háborús

Chris Taylor (Charlie Sheen) lelkes önkéntesként jelentkezik a hadsereghez, hogy harcba szállhasson hazájáért és Vietnam felszabadításáért. Azonban rá kell döbbenie, hogy... több»