Mától az HBO Maxon: Megdöbbentő történetet tár fel az új 'szektás' doku-sorozat

Amikor a gyógymód szektává válik: mától látható az HBO Maxon a The Synanon Fix.

"A Synanon szervezet komoly szabályokon alapult, ezek szikla szilárdnak számítottak mindaddig, amíg már senki sem vette őket figyelembe." Egy új szektás történet. A Max nyilvánosságra hozta a The Synanon Fix című lenyűgöző dokumentumfilm-sorozat hivatalos trailerét, amelyet az elismert dokufilmes Rory Kennedy (a Take Every Wave, Zuhanás: A Boeing-ügy, A Whakaari vulkánkitörés) készített. 

Ez a legújabb a szektákról szóló bűnügyi dokumentumfilm. A 4 epizódból álló doku-sorozat a Synanon szervezet felemelkedését és bukását tárja fel a tagok szemszögéből. Ezek a emberek a kezdeti napoktól élték át az úttörő drogrehabilitációs programnak számító szervezet életétés pusztulását, miközben az szektává alakult át. Felidézik egy ellentmondásos heroinfüggőségi programból lett közösségi életközpont történetét. Az egykori tagok beszámolóin keresztül elmesélt sorozat a "Synanon" nevű kaliforniai rehabilitációs központról szól, amely az 1950-es években úttörő drogrehabilitációs programból egy olyan közösségi életkísérletté nőtte ki magát, melyet később visszaélésekkel vádoltak.

A Synanon, Charles "Chuck" Dederich agyszüleménye, ami 1958-ban alakult, egy Santa Monica-i székhelyű elvonóként olyan heroinfüggők számára, akiknek nem volt hova menniük. A "The Game" néven ismert konfrontatív beszélgetés-terápiás koncepciónak köszönhetően figyelemre méltó sikerrel a Synanon a növekvő felépülési közösség kedvence lett, számos helyszínnel az Egyesült Államokban. A nem függőket, a közösséget kereső, úgynevezett "életmódot folytatókat" vonzó és adományokból finanszírozott Synanon önfenntartó vállalkozások és sokszínű, egyenlőségen alapuló közösségi élet összetett rendszerévé nőtte ki magát, amelynek élén a karizmatikus Chuck és felesége, Betty állt. De ahogy teltek az évek, a radikális terápiák egyre szélsőségesebbé váltak, paranoid viselkedéssé és Chuck szekta szerű parancsaivá fajultak, és gyermekbántalmazás, testi sértés, sőt gyilkossági kísérlet vádjában csúcsosodtak ki. A The Synanon Fix a szervezet tragikus bukását tárja fel, ahogy a gyógyítás forradalmi módjaként rejlő lehetőségei mélységesen romboló erővé váltak.

Ha szívesen megnéznéd a sorozatot és rendelkezel HBO Max előfizetéssel, akkor nincs más dolgod, mint az egyes részek mafabos oldalán található, “Hol nézheted” szekció alatti HBO Max gombra kattintani.

dokumentum

A dokumentumfilm a Synanon szervezet felemelkedését és bukását tárja fel a tagok szemszögéből, akik megélték azt, a korai napoktól, az úttörő drogrehabilitációs programtól... több»

Rendező: Rory Kennedy