Mától otthonról nézheted: Ez az új, véres háborús akciófilm a fotelbe fog szegezni

A Sisu: Bosszú az aranyért egy 2022-es történelmi akció-thriller film, Jalmari Helander rendezésében. A film a második világháború alatti finn Lappföldön játszódik, és egy egykori legendás finn kommandóst és aranyásót követ.

Helander 2021-ben azt nyilatkozta, hogy a Vörös Hadsereg ellen harcoló, valós életű finn katonai mesterlövész, Simo Häyhä szolgált inspirációként a filmhez.

Főszereplőnk, akit Jorma Tommila kelt életre, megpróbálja biztosítani az aranyát és megvédeni magát egy brutális SS-tiszt által vezetett német halálosztagtól. A film további szerepeiben olyan finn színészek láthatók, mint Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo és Onni Tommila.

Helander, aki nem csak rendezője, de írója is a filmnek, egy sci-fi vígjátékon dolgozott volna következő projektjeként, de a COVID járvány megváltoztatta a tervét, és végül a Sisut kezdte készíteni. A filmet 2021-ben forgatták a lappföldi Utsjoki Nuorgam falu közelében, mintegy 6 millió eurós költségvetéssel. 

A Sony Pictures megszerezte a film világszintű forgalmazási jogait, majd úgy döntött, hogy a Lionsgate-tel közösen hozza ki a filmet Észak-Amerikában. A Sisu 2022. szeptember 9-én a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Midnight Madness szekciójában debütált és a kritikusoktól pozitív visszajelzéseket kapott.

A sztori

1944 végén, a lappföldi háború idején Aatami Korpi egyedül él lovával és hűséges bedlington terrierjével, miközben a lappföldi vadonban keresgél. Miután gazdag aranylelőhelyet fedez fel, bőséges mennyiségű aranyrögöt gyűjt össze, mielőtt Rovaniemi felé veszi az irányt. Útközben Aatami egy nagy létszámú Waffen SS-osztaggal találkozik, amelyet a kegyetlen SS Obersturmführer Bruno Helldorf vezet. Az osztag Norvégia felé vonulva falvakat pusztít, és több finn nőt is foglyul ejtet, de mivel Helldorf kevéssé érdeklődik Aatami iránt, őt átengedik.

Miután azonban főhősünk találkozik egy másik csapattal és bajba kerül, Helldorf érdeklődése mégis felébred és üldözőbe veszik a magányos férfit. Így indul a két férfi párharca és bontakozik ki lassan Aatami története és tragikus múltja.

A film fogadtatása

A Sisu 7,3 millió dolláros bevételt hozott az Egyesült Államokban és Kanadában, 6,5 millió dollárt pedig más területeken, ami világszerte 13,7 millió dolláros bevételt jelentett. Az Egyesült Államokban és Kanadában a Sisut a nyitóhétvégéjén 900 moziban mutatták be. Az első napon 1,4 millió dollárt hozott, beleértve a csütörtök esti előzetesekből származó 585 000 dollárt. A debütálás után 3,3 millió dollárral összesítésben a nyolcadik helyen végzett.

Kritikai visszhangja

A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő weboldalon a 174 kritika 94 százaláka pozitív, a film 7,6/10-es átlagértékeléssel rendelkezik. A weboldal konszenzusa szerint: "A Sisu narratívája karcsú, de véres elégtételt ad az akciórajongóknak." A Metacritic, amely súlyozott átlagot használ, 25 kritikus alapján 100-ból 70 pontot adott a filmnek, ami "általában kedvező kritikákat" jelez. A Metacritic szerint a filmet a közönség 80 százalékban pozitívan értékelte, 60 százalékuk pedig mindenképpen ajánlaná.

2023. augusztus 1-jén Hideo Kojima japán videojáték-tervező, aki leginkább a Metal Gear videojáték-sorozatról ismert, a Twitteren közzétett egy üzenetet, amelyben nagy elismeréssel nyilatkozott a Sisu-filmnek, a következőket írva: "Ez már nem egy háborús film. Ez egy ŐRÜLT darálás rettenetesen menő férfiak közötti csatáról. Rengeteg harci ötlet, ami felülmúlja Rambót, a halhatatlan öregembert!". Az üzenet végén Kojima kifejezi, hogy szívesen készítene egy játékot a film főszereplőjéről.

A Sisu a mafabos adatlapról a Telekom TVGO logóra kattintva rögtön el is indítható, amennyiben van előfizetésetek a streamingszolgáltatónál.

akció | háborús

A sisu finn szó. Azt jelenti, hogy nem az a lényeg, ki milyen erős, hanem az, hogy nem szabad feladni. Aki nagyon akar valamit, az nem hal meg. Nem azért mert halhatatlan, hanem mert nem... több»