A valóság bonyolult. Clint Eastwood új, izgalmas filmje, a Richard Jewell balladája (Richard Jewell, hazai bemutató: január 23.) is ezt bizonyítja.

A fáradhatatlan mester ismét egy hőssé váló kisemberről mesél, aki ellen a sajtó és az igazságszolgáltatás is hajszát indít. A filmmel kapcsolatban ugyan sokan az Oscar-díjat emlegetik már, de közben jó néhány kritika érte amiatt, hogy a benne szereplő oknyomozó újságíró (Olivia Wilde) néhány információért lefekszik az FBI nyomozójával, akti Jon Hamm alakít. De Wilde szerint ez teljes félreértése – az egyébként megtörtént eseményeken alapuló – filmnek.

Az persze jó, ha egy filmről vitáznak – mondta a színésznő, aki alaposan utánakutatott az újságírónőnek, akit életre kelt a filmen. – De nem jó, ha a feminizmusra azt hisszük, hogy az valami kegyes, erotikamentes dolog. Oké, a nő lefeküdt egy zsaruval. De a Jon Hamm figura is ugyanezt csinálja, vele miért nincs baja senkinek? Az emberek lefekszenek néha egymással, és attól még nagyon elszántak, kemények, kötelességtudók lehetnek… az én szüleim is újságírók voltak. A történetek, az emberek bonyolultak. Összetettek. Ne szenteskedjünk, jó, ha így látjuk őket!

A Richard Jewell balladája 2020. januárjtól a magyarországi mozikban.