Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
31
Szereplők
7
Vélemények
17
Képek
7
Videók
 
elekm90   2020. 05. 22.

legújabb vélemény

Korrekt dráma Clint Eastwood-tól, egy általam nem ismert, de eléggé elszomorító történetről, remek alakításokkal (nekem különösen Paul Walter Hauser tetszett a főszerepben). Végig fenntartja az érdeklődést, bár nekem egy kicsit a lezárása hirtelen volt, lehetett volna egy fokkal hatásosabb.

 
Lubi   2020. 01. 22.

a nap véleménye

Névtelen hősök alkonya

Clint Eastwood számos filmben eljátszotta hallgatag westernhős karakterét. Karrierje elején a névtelen pisztolyhősként ismertté vált színész későbbi rendezői pályafutása során is gyakran visszatért ehhez a hőstípushoz. A karakter szinte egybeforrt Eastwood perszónájával, míg a Gran Torinoban véget nem vetett neki, és egyúttal a színészettől is elbúcsúzott. Noha ez az ígéret azóta többszörösen is hamisnak bizonyult, Eastwood hősképe radikálisan megváltozott; mintha egy törés állt volna a karrierjében, és korábbi önmagának ellentmondó ideológiát kezdett volna vallani további munkássága során. Ennek az útnak a következő állomása a Richard Jewell balladája is. Richard Jewell egy átlag amerikai nagy álmokkal és óriási hazaszeretettel. Ez a patrióta hozzáállás és az országba vetett feltétlen bizalom tette sikeressé, és válhatott általa valódi hőssé. Richard útja a megdicsőülésbe valójában ott kezdődik, ahol egy szokványos hőstörténet véget ér. Az atlantai olimpiai játékok egyik rendezvényén valaki egy gyanús csomagot hagyott az egyik pad alatt. Egy szemfüles biztonsági őr pedig – jelentve a mindenki által jelentéktelennek bélyegzett esetet – emberek tucatjait mentette meg. Ugyanis a csomag egy bombát rejtett, ami így is számos áldozatot szedett és sebesülést okozott, de még több áldozata lehetett volna, ha nem veszik észre időben. Richard Jewell, a munkáját végző hős mégis a média é... több»

1

 
SuperBoi   2020. 01. 20.

Clint Eastwood rendezése mindig zseniálisak, úgy gondolom, hogy esszenciálisan tudja megragadni és körüljárni azt a témát, amivel épp foglalkozik. A Richard Jewell balladája is egy ilyen filmalkotás. Van benne némi nagyon sötét és nagyon nyomasztó, de alapvetően egy olyan élményt nyújtott számomra, amire úgy érzem, jó ideje szükségem volt.

 
Gríz   2020. 01. 17.

Clin Eastwoodban még sosem csalódtam, biztosra vettem, hogy ez a filmje is nagyszerű lesz. Azt kaptam, amit vártam, nagyszerűen kidolgozott film jó színészekkel. Egy hétköznapi ember drámája, aki csak néhány óráig volt hős, mert a média pillanatok alatt bűnbakot faragott belőle. Különösen az tetszett benn, hogy nem moralizál, hanem a maga egyszerűségében mutat be egy valóban élet írta történetet.

 
mártilány   2019. 12. 25.

Nem is emlékszem, mikor kerültem ennyire egy film hatása alá. Nincs benne semmi rendkívüli, a maga egyszerűségével mégis teljesen magával ragadott. Nincs túldramatizálva, egyszerűen csak bemutatja, hogy tessék, ez történt, mégis dühöt, együttérzést váltott ki belőlem. Azt hiszem, rövid időn belül újranézem, biztosra veszem, hogy tartogat még számomra meglepetést.

 
Engler Attila   2020. 03. 06.

Fantasztikus alkotás!

Tényleg régen láttam ilyen jó filmet. Semmi túlzás em volt benne. A szereplők természetes hitelességek játszották a szerepüket. Oszkár díjat érdemelnek!

 
dakod   2020. 01. 21.

A filmet alapvetően belengi valamilyen fojtogató hangulat, amitől egyszerűen "nem kellemes" nézni. Mindettől elvonatkoztatva, szerintem erre a hatáskeltésre nagyon is szükség van, mert egy olyan filmélményt teremt ezzel, ami túlmutat az egyszerű filmnézésen. Nagyon bejött a Richard Jewell balladája, mindenkinek csakis ajánlani tudom, de azt előrebocsájtanám, nem egy könnyen emészthető darab.

Paul Walter Hauser
Olivia Wilde
Clint Eastwood
Olivia Wilde
Kathy Bates
Paul Walter Hauser
Paul Walter Hauser
Jon Hamm
Clint Eastwood
Sam Rockwell
Clint Eastwood
Jon Hamm
Sam Rockwell
Jon Hamm
Sam Rockwell
Sam Rockwell
Jon Hamm
Paul Walter Hauser
Sam Rockwell
Kathy Bates

A film összbevétele 43 745 542 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 11 475 218 forintot termelt. A hazai mozik összesen 7 346 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Ez Jon Hamm és Clint Eastwood második közös filmje a 2000-ben bemutatott Űrcowboyok után.

(hp)
 

A film számos jelenetét (a koncerteket, a bombajeleneteket) a megtörtént események eredeti helyszínén, az atlantai olimpiai parkban vették fel.

(hp)
 

A Richard Jewell balladáját már az országos premierje előtt komoly bírálatok érték a feministák részéről amiatt, hogy a filmben szereplő újságírónő (Olivia Wilde) információért lefekszik egy FBI nyomozóval. A színésznő azonnal a produkció védelmére kelt, és azt nyilatkozta, hogy a feminizmusra nem szabad erotikamentes dologként tekinteni, valamit azt is hozzátette, hogy az emberek attól még dolgozhatnak keményen és lehetnek kötelességtudóak, hogy lefekszenek egymással.

(hp)
 

A Richard Jewell balladáját az Amerikai Filmintézet beválogatta 2019. legjobb 10 filmje közé.

(hp)
 

A valós eseményeket feldolgozó film története Marie Brenner 1997-es, a Vanity Fairben megjelent Amerikai rémálom: Richard Jewell balladája ("American Nightmare: The Ballad of Richard Jewell") című cikkén alapszik.

(hp)
 

A film forgatása 2019. június 24-én kezdődött meg Atlantában.

(hp)
 

A filmtervet már 2014 februárjában elkezdték fejleszteni. Az eredeti felállás szerint Jewellt Jonah Hill, míg ügyvédjét Leonardo DiCaprio alakította volna, míg a renDezői szék legfőbb esélyese Paul Greengrass volt, akivel a stúdió meg is kezdte a tárgyalásokat. Ezt követően évekig alig lehetett hallani a produkcióról, mígnem 2019. májusában a Warner megszerezte a megfilmesítési jogokat a 20th Century Foxtól. Nagyjából ezzel egy időben derült ki, hogy a renDezést Clint Eastwood vállalta el.

(hp)
 

A Richard Jewell balladája világpremierje 2019. november 20-án volt az AFI Fest-en.

(hp)
 

A filmet kimondottan pozitívan fogadták a kritikusok. A Richard Jewell balladája jelenleg 88 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2019. december).

(hp)
 
RICHARD JEWELL BALLADÁJA több»
 
A forgatókönyv kiegyensúlyozott, a központi momentumok jól időzítettek és minden karakternek saját íve van, ami mint egy szivárvány jelenik meg: külön utakon járnak, de együtt alkotnak harmonikus egészet. több»
 
Benne van a pakliban, hogy Jewell történetének hosszútávú társadalmi hatásai csak holnap, vagy holnapután szolgáltatják majd az igazi drámát. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.