Richard Jewell pillanatok alatt vált a nemzet hőséből üldözötté, miután a nyomozó szervek és a média első számú gyanúsítottnak kiáltotta ki.
A szokványos életet élő biztonsági őr (Paul Walter Hauser) titkon mindig arról álmodozott, hogy rendőr lesz. Az atlantai nyári olimpiai játékok ügyeletes őreként észrevett egy gyanús táskát, ezért haladéktalanul gondoskodott róla, hogy senki ne maradjon a közelben.
A Szövetségi Nyomozó Iroda azonban kételkedett a hivatalos sztoriban, szerintük a férfi csak elismerésre vágyott, ezért tömegek életet veszélyeztetve maga rendezte meg az akciót. Jewell egy kevésbé tehetséges ügyvéd (Sam Rockwell) személyében talált védelmezőre, aki mindent megtett, hogy tisztára mossa az őr becsületét, miközben mindketten sejtették, hogy a hatalommal szembeni küzdelmük kilátástalan.
Clint Eastwood valós eseményeket feldolgozó, tényfeltáró drámája egy a mai napig kérdőjelekkel teli bűncselekményt mutat be kiváló színészgárda segítségével.
Láttam hasonló filmeket, de ez a film az őszinteségével életteli és emberi. Clint Eastwood performansz.
Clint Eastwood számos filmben eljátszotta hallgatag westernhős karakterét. Karrierje elején a névtelen pisztolyhősként ismertté vált színész későbbi rendezői pályafutása során is gyakran visszatért ehhez a hőstípushoz. A karakter szinte egybeforrt Ea... teljes kritika»
Tényleg régen láttam ilyen jó filmet. Semmi túlzás sem volt benne. A szereplők természetes hitelességek játszották a szerepüket. Oscar-díjat érdemelnek.
A filmet alapvetően belengi valamilyen fojtogató hangulat, amitől egyszerűen "nem kellemes" nézni. Mindettől elvonatkoztatva szerintem erre a hatáskeltésre nagyon is szükség van, mert egy olyan filmélményt teremt ezzel, ami túlmutat az egyszerű filmn... több»
Nem is emlékszem, mikor kerültem ennyire egy film hatása alá. Nincs benne semmi rendkívüli, a maga egyszerűségével mégis teljesen magával ragadott. Nincs túldramatizálva, egyszerűen csak bemutatja, hogy tessék, ez történt, mégis dühöt, együttérzést v... több»
A film összbevétele 43 745 542 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 11 475 218 forintot termelt. A hazai mozik összesen 7 346 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
A film számos jelenetét (a koncerteket, a bombajeleneteket) a megtörtént események eredeti helyszínén, az atlantai olimpiai parkban vették fel.
(hp )A Richard Jewell balladáját már az országos premierje előtt komoly bírálatok érték a feministák részéről amiatt, hogy a filmben szereplő újságírónő (Olivia Wilde) információért lefekszik egy FBI nyomozóval. A színésznő azonnal a produkció védelmére kelt, és azt nyilatkozta, hogy a feminizmusra nem szabad erotikamentes dologként tekinteni, valamit azt is hozzátette, hogy az emberek attól még dolgozhatnak keményen és lehetnek kötelességtudóak, hogy lefekszenek egymással.
(hp )A valós eseményeket feldolgozó film története Marie Brenner 1997-es, a Vanity Fairben megjelent Amerikai rémálom: Richard Jewell balladája ("American Nightmare: The Ballad of Richard Jewell") című cikkén alapszik.
(hp )A filmtervet már 2014 februárjában elkezdték fejleszteni. Az eredeti felállás szerint Jewellt Jonah Hill, míg ügyvédjét Leonardo DiCaprio alakította volna, míg a renDezői szék legfőbb esélyese Paul Greengrass volt, akivel a stúdió meg is kezdte a tárgyalásokat. Ezt követően évekig alig lehetett hallani a produkcióról, mígnem 2019. májusában a Warner megszerezte a megfilmesítési jogokat a 20th Century Foxtól. Nagyjából ezzel egy időben derült ki, hogy a renDezést Clint Eastwood vállalta el.
(hp )A filmet kimondottan pozitívan fogadták a kritikusok. A Richard Jewell balladája jelenleg 88 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2019. december).
(hp )Szeretnéd használni a Mafab értékelését a weboldaladon?
Használd ezt a HTML-kódot »