Még drágább az életed - Olyan okból perelték be a filmet, amire még sosem volt példa

Óriásit változott a hollywoodi üzletpolitika az elmúlt évtizedekben, ma már teljesen megszokott, hogy nagy márkák termékei tűnjenek fel a filmekben, de az 1990-es évek elején még nagyon más volt a helyzet. És nem feltétlenül azért, mert sokkal ritkábbak voltak, helyette azonban lényegesen direktebbek. De miért mondjuk ezt egy Még drágább az életedről (Renny Harlin) szóló cikk elején? Jó okunk van rá, mondjuk is a részleteket.

A Die Hard sikere után a 20th Century Fox nem várt sokáig, hogy belevágjon a folytatásba, melyet még nagyobbnak és még látványosabbnak szeretett volna látni. Ehhez azonban pénzre, nagyon sok pénzre volt szükség. A produkció költségvetése hozzávetőlegesen 75 millió dollárt volt, ami abban az időben csillagászati összegnek számított, és egyáltalán nem volt biztos, hogy egy ekkora befektetés megtérül majd egyáltalán. A bevételeket látva végül megnyugodhatott a stúdió, ugyanis a Bruce Willis  Colm Meaney és, John Leguizamo főszereplésével bemutatott a Die Hard 2 - Még drágább az életed 240 milliót hozott a konyhára.

Mindenesetre a Fox a forgatás előtt minden fillért megragadott, így kötöttek szerződést a Black & Deckerrel, melynek értelmében a cég 20 ezer dollárt fizetett azért, hogy az akkus fúrógépük, a Univolt megjelenjen a filmben.  

A dolog eddig rendben is lett volna, csakhogy a szóban forgó jelenet végül a vágóasztalon végezte, ami csúnya pereskedésbe torkollt. A cég 150 ezer dollárt követel a stúdiótól, ugyanis ők a maguk részéről már beharangozták a terméket, feltöltötték a boltok polcait az új fúró, és úgy vélték, hogy az eset miatt elvesztették a hitelüket a vásárlók szemében, amiért kártérítést követeltek.

A történet csavarja, hogy, mint utólag kiderült, a cég sosem adta oda a 20 ezer dollárt a Foxnak a termékmegjelenítésért, ami nem könnyítette meg a dolgukat az érvelésben. Azon kívül, hogy a szituáció egyszerre vicces és abszurd, érdemes megjegyezni, hogy ez Hollywood történetének első olyan esete, melyben termékelhelyezés kapcsán indult jogi vita. A stúdió és a Black & Decker végül peren kívül egyezett meg, így az ügy végül nem került bíróságra. A cég megkapta a pénzét, a Die Hard 2 kasszasiker lett, a Univolt fúró pedig a történelem homályába veszett. Hívhatjuk ezt a történet méltó lezárásának.

akció | thriller

A washingtoni repülőtéren elszabadul a pokol, amikor a terroristák átveszik az irányítást, akik vezérük, a dél-amerikai drogbáró, Esperanza kiszabadítására érkeztek. A... több»