90 éves korában elhunyt Ana Ofelia Murguía mexikói színésznő, aki a Disney Pixar Coco című Oscar-díjas animációs filmjében Coco mama hangját kölcsönözte, írja a BBC.

Murguía kulcsszerepet játszott a filmben, amely egy mexikói fiúnak a halottak földjére vezető útját meséli el, illetve feltárja a családi titkokat, valamint a zenészi pályára való törekvését.

A mexikói Nemzeti Képzőművészeti és Irodalmi Intézet szerint Murguía pályafutása létfontosságú a nemzet előadóművészetében. Az 1933-ban született színésznő több mint 40 éven át tartó, kiemelkedő karriert futott be a színházban, a filmben és a televízióban. Számos díjat nyert, többek között 2011-ben életműdíjat, valamint 1979-ben, 1986-ban és 1996-ban a legjobb női mellékszereplőnek járó Ariel-díjat.

A Coco 2018-ban két Oscar-díjat is nyert, a legjobb animációs film és a legjobb eredeti dal kategóriában. Lee Unkrich producer akkoriban köszönetet mondott Mexikónak a gyönyörű kultúráért és hagyományokért, és hangsúlyozta, hogy a marginalizált közösségek számára fontos a médiában való reprezentáció.