Megtisztelő és fontos tisztséget kapott Bánkuti Zsuzsi a Locarno Fesztiválon

Az 1946 óta minden év augusztusában megrendezett svájci Locarno Fesztivál egyike Európa legrangosabb filmes rendezvényeinek. Ennek egyik programja a Locarno Open Doors, amely évről évre teret adjanak olyan művészeknek is, akik saját hazájukban nehezebben érvényesülhetnek. A program lehetőséget biztosít, hogy a filmkészítők nemzetközi kapcsolatokat szerezzenek és bemutassák alkotásaikat.

Miután Sophie Bourdon, aki hosszú éveken keresztül volt vezetője a Locarno Open Doorsnak, leköszönt a tisztségről, új vezetőt kellett kinevezni. Ezt a megtisztelő és fontos feladatott végül nem más kapta meg, mint Bánkuti Zsuzsi, aki eddig ideiglenesen felügyelte a munkát.

Az idei program elsősorban a latin-amerikai régióban tevékenykedő rendezőkre koncentrál. Olyan filmek kerültek be idén a programba, mint a kubai Marcel Beltrán ökodrámája, a Moa, Michael Labarca kivándorlásról szóló alkotása, a Kids Swimming in the Lake vagy Yashira Jordan Diamond című filmje. Emellett kiemelten foglalkoznak a latin-amerikai régióban is az LMBTQ kérdésekkel, ennek fényében az olyan queer filmekkel, mint az ecuadori Daniela Fuentes Moncada által készített Ñusta.

„Locarnóban dolgozni életem egyik legizgalmasabb szakmai élménye. Alig várom, hogy új tehetségeket fedezhessek fel és fejleszthessek ebből a csodálatos és vibráló régióból, és még inkább, hogy ezt egy olyan fesztiválon tehessem meg, ahol otthon érezhetem magam.” – nyilatkozta a kinevezése kapcsán Bánkuti Zsuzsi, aki 2020 óta tagja a Locarno Open Doors csapatának, eddig mint tehetségfejlesztési menedzser tevékenykedett.

De kinevezéséről megszólalt a Locarno Fesztivál művészeti vezetője, Giona A. Nazzaro is, aki úgy fogalmazott, „Bánkuti azonnal innovatív energiákat vitt az Open Doorsba, amely 20 éve meghatározó eleme a Locarno Fesztiválnak. A filmiparban szerzett szakmai tapasztalata és innovatív látásmódja, valamint az, ahogy kreatívan képes egy motivált csapatot irányítani, a legjobb alapot teremti az Latin-Amerikának és a Karibi térségnek szentelt következő hároméves ciklushoz.”