Men in Black - Sötét zsaruk: Valóban léteznek a fekete öltönyösök?

Több, mint húsz éve, 1997. július 2. Men in Black - Sötét zsarukkal Will Smith és Tommy Lee Jones párosa berobbant a mozikba, J és K ügynök pedig egy csapása a filmtörténet ikonikus párosává vált. A képregény adaptációt két további folytatás követte, melyek együtt meglehetősen impozáns, 1,6 milliárd dolláros összbevételt termeltek globálisan. Idén pedig új szereplőkkel folytatódik a franchise a Sötét zsaruk a világ körüllel. Kik a sötét zsaruk, és vajon léteznek a valóságban is? Vannak, akik nagyon hisznek bennük, és olyan is akad, aki azt állítja, személyesen is találkozott az öltönyösökkel. Kult rovatunkban most ennek járunk utána.

1997-ben az év második legtöbb bevételt termelő filmje volt az Államokban a Men in Black - Sötét zsaruk, melyet csak a Titanic sikere árnyékolt be valamelyest. Ennek ellenére Barry Sonnenfeld filmje azonnal kult státuszra tett szert, a 250 milliós hazai bevétel pedig bőven elegendő volt arra, hogy a Sony zöld utat adjon a folytatásoknak. Miközben sok rajongó számára okozott felhőtlen szórakozást Smith és Tommy Lee Jones duója, egyesek a saját hitüket látták beigazolódni a filmben.

Az 1940-es és '50-es években számos ufókutató írt cikkeket és terjedelmes könyveket az ún. "sötét zsarukról". A Mothman Prophecies szerzője, John Keel volt az első, aki a MIB (Men in Black) rövidítést használta azokra a rejtélyes fekete öltönyösökre, akinek véleménye szerint az a dolguk, hogy titokban tartsák, hogy köztünk élnek a földönkívüliek. Egy másik ufókutató, Albert K. Bender pedig egyenesen azt állította, hogy felkereste őt három sötét öltönyös férfi, akik megfenyegették, hogy börtönbe csukatják, ha tovább folytatja az ufókutatásait.

Gary Barker pedig több kötetet is írt a rejtélyes zsarukról, melyek közül a legismertebb talán az 1984-es MIB: The Secret Terror Among Us. A férfi hitelességét beárnyékolta nővére, Blanch egy későbbi vallomása, melyben azt állította, hogy testvére csak azért írt efféléket, hogy hasznot húzzon az összeesküvés elméletekből.

A Men in Black alapjául szolgáló képregény szerzőjére, Lowell Cunninghamre is nagy hatással voltak az elméletek, legalábbis ez derült ki a The New York Times-nak adott korábbi interjújából. "Teljesen magával ragadott az ötlet, hogy léteznek ezek a nagyhatalmú emberek, akik időnként megjelennek, hogy fenntartsák a békét. Én azonban aktív ügynökökként képzeltem el őket, akik válaszolnak a fenyegetésekre, és szükség esetén visszaállítják a rendet. Ők a vékony fekete vonal a káosz és a valóság között" - mondta.