Morgan Freeman sértésnek nevezte az afroamerikai kifejezést és a fekete történelem hónapját

Morgan Freeman szombaton a "fekete történelem hónapja" és az "afroamerikai" kifejezésekre csapott le, azt állítva, hogy mindkét kifejezés "sértés".

A 85 éves színész a The Sunday Timesnak azt mondta, hogy az évente, minden év februárjában megrendezett ünnepség - amely a feketék kulturális teljesítményét ismeri el - számára negatív felhanggal bír, és hogy "lefokozza" az ő kultúráját mindössze 4 hétre.

"Két dolgot mondhatok nyilvánosan, amit nem szeretek" - mondta a Millió dolláros bébi sztárja - "A fekete történelem hónapja egy sértés. Egy hónapra degradálják a történelmemet?"

"Az 'afroamerikai' is sértés. Nem vagyok híve ennek a címnek" - folytatta Freeman - "A feketéknek már az n-szóig visszamenőleg is voltak különböző elnevezéseik, és nem tudom, hogy ezek a dolgok hogyan kapnak ekkora teret, de mindenki az 'afroamerikai' szót használja. Mit jelent ez valójában?"

Tavaly Freemant azért vette a szájára a média, mert a dohai Al-Bayt Stadionban a FIFA-világbajnokság A hívás című nyitófilmjének narrátora volt, miközben a Közel-Keletet az emberi jogok megsértésével kapcsolatos folyamatos vádakkal illették.

"Egy nagy törzsként gyűlünk itt össze, és a Föld az a sátor, amelyben mindannyian élünk" - mondta az Oscar-díjas színész a tömegnek.

Több online felületen is kritikusan - és akkor finoman fogalmaztunk -  bírálták Freeman részvételét.

"Egy olyan embernek, aki Nelson Mandelát játszotta - aki mindenkinél jobban tudta, milyen hatással és jelentőséggel bír az elszigeteltség egy országra és annak sikere a földön, hogy megváltoztassa annak a nemzetnek a politikáját" - tweetelte egy dühös rajongó - "Annyira kiábrándító látni, hogy #MorganFreeman elfogadja a pénzt és támogat egy elnyomó rezsimet".

"Morgan Freeman tényleg elhatározta, hogy a pokol legmélyebb szintjére kerül, huh" - tweetelte egy másik személy akkoriban.

"Katarban Morgan Freeman olyan szavakat köpköd, mint egység/befogadás, hogy a turizmust népszerűsítse, aztán nem ő gyakorolja ezeket" - kapcsolódott be egy kommentelő - "Az összes "az ő országuk az ő szabályaik" tömegnek, persze. De akkor nem hazudhatnak arról, hogy valójában miről is van szó, csak azért, hogy pénzt keressenek."