79 Batman  (2022)

A minap befutott végre Matt Reeves Batmanjének első előzetese, ami nem kicsit felcsigázta a rajongókat. A kedvcsinálóban amellett, hogy láthattuk Bruce Wayne-t, Catwomant és Penguint, felbukkant egy rejtvény is, amit Riddler hagyott Batmannek.

A jelek szerint a történet egyik mozgatórugója tehát Riddler lesz, aki különböző gyilkosságok helyszínén hagy fejtörőket a főhősnek. Az egyik ilyen egy pillanatra látható is az előzetesben, ez pedig pont elegendő idő volt ahhoz, hogy a rajongók máris hozzá lássanak a megfejtéshez. És bár elsőre az egyiptomi hieroglifák szintjére hajazó nehézségűnek tűnik a dolog, nem kellett hozzá sok idő, hogy egy lelkes és agyafúrt rajongó meg is találja a megfejtést.

A rejtvényben Riddler felteszi a kérdést: „What does a liar do, when he dies”? Avagy mit tesz egy hazug, ha meghal? A választ a képeslap másik oldalára írták, csakhogy elsőre megfejthetetlennek tűnő szimbólumok formájában. A rajongón azonban ez sem fogott ki. Először elemezte ezeket a szimbólumokat, kiszűrte, hogy melyek ismétlődnek közülük.

Ezt követően két módszert próbált ki. Az első szerint azt feltételezte, hogy a válaszban (amely tizenegy betűből áll, de azt nem lehetett megállapítani, hogy a szavak közt hol van a szóköz) valahol szerepelhet a Batman szó. Erről azonban hamar kiderült, hogy téves megközelítés, így következhetett a másik módszer.

Eszerint a rajongó az angol nyelvben leggyakrabban használt két betűt, az E-t és az L-t kezdte keresni a válaszban. És ezzel a módszerrel meg is találta a megoldást, miszerint: „He lies still”, avagy „Tovább hazudik”.

Úgy tűnik tehát, hogy nem csak Batman van megáldva fantasztikus nyomozói érzékkel, de a rajongói közt is akadnak hasonlók. Mi pedig alig várjuk, hogy 2021 októbere legyen, hiszen ekkor debütálhat a mozikban az új Batman.