Ridley Scott történelmi eposza, a Napóleon 158 perces, de még így is sok anyagot hagytak a vágószobában.

Az Empire magazin 2023. szeptemberi számában Scott elárulja, hogy van egy "fantasztikus" vágása a filmnek, amely közel négy és fél órás!

Az Empire beszámolója szerint Scott közel 270 perces Napóleon verziója "többet mutat be Joséphine életéből, mielőtt a nő találkozik Napóleonnal. A rendező szeretné, ha az Apple (aki finanszírozta a filmet) végül levetítené ezt a verziót is. De ami most van, az is aligha nevezhető kevésnek.

"Ez egy elképesztő történet - mondja Phoenix Napóleon életéről - Remélhetőleg megragadtunk néhányat a legérdekesebb pillanatok közül."

Phoenix, akit legutóbb a 2000-es Gladiátor című filmben rendezett Scott, a francia császárt alakítja Vanessa Kirby mellett, aki a feleségét, Joséphine de Beauharnais-t kelti életre.

"Joaquin a pszichét tanulmányozza, és Napóleon pszichéje annyira különös" - mondta Kirby az Empire-nek - "A film is ilyen érzést kelt. Eléggé különös, és ebben van egyfajta intenzitás. Napóleon nem volt sztoikus és csodálatos, mint Russell Crowe a Gladiátorban.

"Ő egy diktátor volt, egy háborús bűnös. Nem lehetett lelkesítő, mert az az ember százezreket ölt meg, szerintem feleslegesen. És miért? Hogy birodalmat szerezzen, minek? A végén úgyis szétesett az egész. Ez a megvadult psziché pokolian veszélyes, és nagyon furcsa. És ez ennek a portréja." - nyilatkozta a színésznő.

Scott korábban az Empire magazinnak elmondta, hogy Phoenix két héttel a Napóleon forgatása előtt meglehetősen tanácstalan volt:

"Már csak két hét van hátra, és azt mondja, hogy "Nem tudom, mit csináljak"" - mondta Scott Phoenixről - "Mire én: 'Micsoda?!' 'Nem tudom, mit csináljak'. Ó, Istenem. Azt mondtam, 'Gyere be, ülj le.' Tíz napig ültünk, egész nap, és jelenetről jelenetre beszélgettünk. Bizonyos értelemben próbáltunk. Teljesen részletről részletre."

Scott a továbbiakban Phoenixet "a sérült áruk legjobb életrekeltőjének" nevezte, ezért is volt tökéletes választás Napóleon szerepére. A színész elmondta, hogy nem volt túl nehéz döntés egy újabb Scott által rendezett filmre szerződni.

"Az igazság az, hogy nagyon nosztalgikus gondolat volt, hogy újra Ridley-vel dolgozhatok" - mondta Phoenix - "Olyan hihetetlen élmény volt vele együtt dolgozni a Gladiátoron, pedig olyan fiatal voltam. Az volt az első nagy produkcióm. Nagyon vágytam arra az élményre, vagy valami hasonlóra. A múltban más dolgokkal kapcsolatban is megkeresett, de semmi olyannal, ami úgy éreztem, hogy mindkettőnk számára igazán nehéz lenne. És így nagyon tetszett az ötlet, hogy beleugorjak valami olyanba Ridleyvel, ami ilyen lesz."

Az Apple és a Sony november 22-én küldi a mozikba a Napóleont.

64 Napóleon  (2023)

akció | dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Miközben a szívós és rátermett francia hadseregparancsnok, Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) gyakorlatilag pillanatok alatt Franciaország császárává emelkedik, egyúttal... több»