Netflix: Ezt a 14 sorozatot kaszálta el a platform 2023-ban

Újra meg újra beszédtémát szolgáltatnak a Netflix nagy "törlési hullámai".

A platform elég sok eredeti sorozatot töröl, melyek kifejezetten Netflix-gyártmányok. Mindez persze elkerülhetetlennek tűnik, tekintve, hogy a többi streaming-szolgáltatáshoz képest a Netflix rengeteg tartalmat ad ki évente.

És bár a szomorú statisztika 2022 óta csökkent - abban az évben 20(!) sorozatot töröltek -, 2023-ban még mindig 14 Netflix-eredeti került kidobásra. A műsorok közt több - szám szerint 5 - animációs sorozat is volt, ami azért nem érhette a nézőket akkora meglepetésként, mivel tudvalévő volt, hogy az animációs részleget átszervezik.

Annál meglepőbb volt, hogy olyan sorozatok is bebuktak, amelyek korábban egyértelmű közönségkedvencnek tűntek és melyeknek esetenkánt hatalmas rajongótábora van. Ilyen volt a Magyarországon forgatott Shadow and Bone – Árnyék és csont, melyet a második évad után töröltek vagy a Vágyak/Valóság, ami szintén csupán két évadot élt meg. Utóbbi legalább egy úgy, ahogy lezárást kapott, míg előbbinél egyértelműen elvarratlan szálak maradtak.

Mi alapján döntenek?

Az egyik legnagyobb tényező, amely alapján eldöntik, hogy egy sorozatot megújítanak-e - bármelyik platformon -, a nézettség. Természetesen.

A Netflix 2021 vége óta hetente kiad egy Top 10-es listát, hogy az emberek átláthassák, hogyan teljesítenek kedvenceik. Idén azonban jelentős változtatásokat eszközöltek, mind a mérést, mind a transzparenciát illetően.

A rangsort korábban az egyes címek nézett óráinak száma alapján határozták meg, de júniusban a Netflix úgy állította be a táblázatokat, hogy a "megtekintések" alapján rangsoroljon, amelyet úgy számolnak ki, hogy a nézett órákat elosztják a játékidővel.

Így egy sorozat nem szerezhetett versenyelőnyt pusztán a hosszabb játékidővel. Emellett decemberben a Netflix bejelentette, hogy a januártól júniusig tartó hat hónapos periódustól kezdve félévente közzéteszi az úgy nevezett elkötelezettségi jelentéseket, amelyek azt részletezik, hogy az egyes címeket hány órán keresztül néztek.

#14

72 1899  (2022)

(12)

dráma | horror | történelmi

Netflix

Európai bevándorlók egy csoportja gőzhajón hagyja el Londont, hogy New Yorkban kezdjen új életet. Amikor a nyílt tengeren sodródva egy másik hajóval találkoznak, az útjuk... több»

Bemutató: 2022. November 17. / Törölték: 2023. január 2. / Az 1899 története egy Londonból New Yorkba tartó bevándorló gőzhajó körül forgott. Amikor az utasok felfedeznek egy másik, sodródó bevándorlóhajót, az utazásuk váratlan fordulatot vesz. A sorozat öt hetet töltött a Netflix Top 10-es listáján, és 87,9 millió megtekintett órával a 2. helyen végzett. Januártól júniusig 51,8 millió órányi nézettséget ért el.
#13

animáció | vígjáték

Netflix

A Deep State alkalmazottainak az összeesküvés-elméletek nem csak teóriák, hanem tények. És a munkájuk, hogy titokban tartsák őket. több»

Bemutatták: 2021. október 22. (1. rész); 2022. november 18. / Törölték: 2023. január 9. / Az eredeti címen Inside Job a Cognito Inc. irodáiban játszódott, egy árnyékkormányon belüli szervezetben, és az antiszociális techzseni Reagan Ridley-t (Lizzy Caplan) követte, aki társával, Brett Hand-del (Duke) azon dolgozik, hogy felfedje a világ árnyékban rejtőző végtelen titkait. Optimizmusa ellenére Reagan álmai előléptetése felé vezető úton állandó akadályokba ütközik, többek között zavart, összeesküvést szító apjába (Slater) és felelőtlen munkatársaiba. Az első rész csak egy hétig szerepelt a Netflix Top 10-ben, a kilencedik helyen landolt 21,2 millió megtekintett órával, a második rész pedig nem került a listákra. Januártól 2023 júniusáig az 1. részt 21,5 millió órán át nézték, a 2. részt pedig 17,4 millió órán át.
#12

62 Újra szingli  (2022)

(5)

vígjáték

Netflix

Michael, azt hiszi, hogy az élete tökéletes, amíg a férje 17 év után el nem hagyja. Michaelnek két nehézséggel is szembe kell néznie: elveszíti lelki társát, és a 40-es évei... több»

Bemutatták: 2022. július 29. / Törölték: 2023. Január 13. / A sorozat főszereplője Neil Patrick Harris volt, mint Michael Lawson, aki azt hitte, hogy az élete tökéletes, amíg a párja meg nem leplezi azzal, hogy 17 év után kisétál az ajtón. Egyik napról a másikra Michaelnek két rémálommal kell szembenéznie: elveszíti azt, akit a lelki társának hitt, és hirtelen egyedülálló meleg férfiként találja magát a negyvenes évei közepén New Yorkban. A sorozat mindössze egy hétig szerepelt a Netflix Top 10-es listáján, 26,5 millió megtekintett órával a hatodik helyen landolt. Januártól 2023 júniusáig 7,6 millió órát nézték.
#11

animáció | családi | fantasy | horror | kaland | misztikus | vígjáték

Netflix

Két tinédzser és egy beszélő mopsz összefog, hogy egy kísértetjárta vidámparkban megküzdjenek a démonokkal. Talán még a világot is megmentik a természetfeletti apokalipszistől. több»

Bemutató: 2022. június 16. (1. évad); 2022. október 31. (2. évad) / Törölték: 2023. január 13. / Hamish Steele DeadEndia című horror-vígjáték regénye és a Dead End című webes rövidfilm alapján készült Dead End: Paranormal Park (a sorozat eredeti címe) Barney (Zach Barack), Norma (Kody Kavitha) és a mágikusan beszélő kutya, Pugsley kalandjait követte nyomon, amint a helyi vidámpark kísértetházában végzett nyári munkájukkal egyensúlyoznak, miközben a benne lakozó természetfeletti erőkkel küzdenek. A sorozat soha nem került fel a Netflix Top 10-es listájára. Az 1. évadot 2023 januárja és júniusa között 3,8 millió órán át, a 2. évadot pedig 3,1 millió órán át nézték.
#10

62 Vágyak/Valóság  (2021)

(11) (1)

dráma | romantikus | vígjáték

Netflix

Egy kisvárosi anyuka fantáziadús utazásra indul az emlékei között, miközben házasélete éles ellentétet mutat vad gyermekkorával. több»

Bemutatták: 2021. június 25. (1. évad); 2023. március 2. / Törölték: 2023. április 7. / Az eredeti címén Sex/Life-ot B.B. Easton "44 fejezet 4 férfiról" című könyve ihlette, és Sarah Shahi játszotta a főszerepet, mint Billie Connelly, aki kimerülve a két gyermeke nevelésében, nosztalgiát érez a szabad és vad élet után, amit New Yorkban élt a legjobb barátnőjével, Sashával (Margaret Odette), mielőtt hozzáment a szerető és megbízható Cooperhez (Mike Vogel). Billy elkezd naplózni és fantáziálni az exével (Adam Demos) való kalandjairól... Az 1. évad hét hetet töltött a Netflix Top 10-es listáján, kettőt pedig az első helyen, 86,7 millió nézett órával tetőzött. A 2. évad megjelenésével három hétre visszatért a listára, amely négy hétig szerepelt a listán, és 46,7 millió megtekintett órával a 3. helyen végzett. Januártól júniusig a 2. évad volt a Netflix 34. legnézettebb címe, összesen 175,5 millió megtekintett órával.  
#9

72 Freeridge  (2023)

(1)

vígjáték

Netflix

Egy baráti társaság elszabadított egy halálos átkot - bár nem biztosak benne -,  és ezzel egy új kaland veszi kezdetét. több»

Bemutatták: 2023. február 2. / Törölték: 2023. április 12. / A Netflix On My Block című négy évados tinidrámájának spinoffja, a Freeridge egy felnőtté válási vígjáték volt, amely a riválisokat, Gloriát (Keyla Monterroso Mejia) és Inest (Bryana Salaz), valamint barátaikat, Demit (Ciara Riley Wilson) és Cameront (Tenzing Norgay Trainor) követte, akik elszabadítottak egy átkot, ami sötét szerencsétlenséget hozott az életükbe. A sorozat csak egyszer került be a Netflix Top 10-es listájára, a 9. helyen szerepelt 8,3 millió megtekintett órával, június végéig összesen 23,1 millió órát nézték.
#8

77 Lockwood és tsa.  (2023)

(8)

akció | dráma | kaland

Netflix

Adott egy aprócska szellemvadász-ügynökség, amelyet két tinédzser fiú és egy újonnan érkezett, látnoki képességekkel megáldott lány vezet. A renegát triónak az a sorsa,... több»

Bemutatott: 2023. Január 27. / Törölték: 2023. május 12. / A Lockwood és tsa. főszereplője egy tragikus múltú tinédzser szellemvadász, aki összeáll Anthony Lockwooddal (Cameron Chapman) és George Karimmal (Ali Hadji-Heshmati), hogy megalapítsanak egy szellemirtó ügynökséget, amely a halálos kísértetekkel való foglalkozásra specializálódott. A sorozat három hetet töltött a Netflix Top 10-ben, 39,4 millió megtekintett órával az első helyen tetőzött, és január és június között összesen 113,6 millió órát nézték meg.
#7

Netflix

Egy rakás tanácstalan fiatal felnőttet próbára tesznek egy vadonban tartott túlélő-showban. A műsorvezetők megpróbálják őket a saját lábukra állítani. Nincs bekötve víz,... több»

Bemutatták: 2022. június 22. / Törölték: 2023. július 7. / A Snowflake Mountain (eredeti címe) egy valóságshow-sorozat volt, amely egy csapat tanácstalan "kölyköt" követ, akiket a vadonban való túlélésnek tett ki a show, amelynek célja az volt, hogy megmutassa nekik, mennyire elkényeztetettek, és rávegye őket arra, hogy a saját lábukra álljanak. A sorozat egy hetet töltött a Netflix Top 10-ben a tizedik helyen, 15 millió megtekintett órával. Januártól 2023 júniusáig 6,1 millió órát nézték.
#6

dráma | vígjáték

Netflix

Liv súlyos egészségügyi válságba kerül, és kénytelen újragondolni az „élj gyorsan, halj meg fiatalon” hozzáállását.   több»

Bemutatták: 2023. március 29. / Törölték: 2023. október 31. / Az eredetileg Wellmania címen futó sorozat Liv (Celeste Barber) nyomába eredt, aki kénytelen újragondolni az "élj gyorsan, halj meg fiatalon" hozzáállását, amikor súlyos egészségügyi válságba kerül. Testestül-lelkestül beleveti magát egy wellness-utazásba, és a jóindulatútól a bizarrig mindent kipróbál, hogy gyorsan meggyógyuljon, és visszanyerje régi életét. A sorozat két hetet töltött a Netflix Top 10-ben, és mindkét alkalommal a hetedik helyet szerezte meg, 14,5 milliós nézettséggel. A megjelenéstől június végéig 41,3 millió órát nézték.
#5

60 Farzar  (2022)

(1)

akció | animáció | kaland

Netflix

Fichael herceg és legénységének története, amint kimerészkednek a kupolás emberi városból, hogy megküzdjenek a gonosz idegenekkel, akik meg akarják ölni őket. Ahogy útnak... több»

Bemutatták: 2022. július 15. / Törölték: 2023. november 15. / A Farzar egy animációs sci-fi vígjáték volt, amely Fichael herceget (Dana Snyder) és legénységét követte, amint kimerészkednek városukból, hogy megküzdjenek a gonosz idegenekkel, akik meg akarják ölni és/vagy megenni őket. Ahogy útnak indultak, Fichael hamar rájött, hogy nem minden az, aminek látszik, és lehet, hogy hazugságban él. A sorozat sosem teljesített elég jól ahhoz, hogy bekerüljön a Netflix Top 10-es listájára, így a megjelenésének idejéből nem állnak rendelkezésre adatok a nézettségéről, bár a Netflix 2023-as elkötelezettségi jelentése szerint a sorozatot 2023 januárja és júniusa között 5,2 millió órán át nézték.
#4

animáció | vígjáték

Netflix

Egy hiszékeny hajóskapitányt ismerhetünk meg, aki azt hiszi, hogy mindent kézben tart, de nincs tisztában azzal, hogy mi történik valójában a hajón. több»

Bemutatták: 2023. július 28. / Törölték: 2023. november 15. / Az eredeti címén Captain Fall sorozat a címszereplőt (Jason Ritter) követte, egy tapasztalatlan, de jószívű tengerész kapitányt, aki akaratlanul egy csempészhajó kormányánál találja magát egy szörnyű nemzetközi kartell számára dolgozva, akik bűnbaknak használják őt, ha a hatóságok valaha is utolérnék őket. A sorozat nem került be a Netflix Top 10-es listájára, és a Netflix elkötelezettségi jelentése által mért időszak után jelent meg, így nézettségi adatok nem állnak rendelkezésre.
#3

akció | animáció | krimi | vígjáték

Netflix

Elvis lecseréli az overallját egy jetpackre, amikor csatlakozik egy titkos kormányzati kémprogramhoz, hogy segítsen harcolni az országot fenyegető sötét erők ellen. több»

Bemutatták: 2023. március 17. / Törölték: 2023. november 15. / A sorozatban Elvis Presley (Matthew McConaughey) lecseréli fehér overallját egy jet packra, amikor bekerül egy titkos kormányzati kémprogramba, hogy segítsen harcolni a sötét erők ellen, amelyek az általa szeretett országot fenyegetik - mindezt úgy, hogy közben a rock and roll királyaként végzi a napi munkáját. A sorozat nem került be a Netflix Top 10-be, de a megjelenésétől június végéig összesen 5,5 millió órán át nézték.
#2

45 Ragyogj, ha mersz  (2023)

(1)

dráma | vígjáték

Netflix

Marco Mejia egy fiatal queer, akinek az élete megrekedni látszik, mígnem munkát kap a legendás sminkmogul Madolyn Addisonnál. több»

Bemutatták: 2023. június 22. / Törölték: 2023. november 15. / Az eredeti címen Glamorous sorozat, Marco Mejia (Miss Benny) történetét mesélte el, aki egy fiatal, genderqueer, akinek az élete megrekedni látszik, amíg nem kap munkát a legendás sminkmogul Madolyn Addisonnál (Kim Cattrall). Ez Marco első esélye arra, hogy rájöjjön, mit akar az élettől, ki is ő valójában, és mit jelent számára valójában, hogy queer. A sorozat a Netflix Top 10-es listáján a nyolcadik helyen debütált, 2,3 millió megtekintéssel az első négy napban, majd 3,5 millió megtekintéssel a 4. helyre emelkedett, mielőtt leesett a listáról. A Netflix elkötelezettségi jelentése 36,6 millió órányi nézettséget számolt a sorozatnak, de ez csak nyolc napi nézettséget tartalmazna, mivel a jelentés június végén vágta el a nézettséget.
#1

akció | dráma | fantasy

Netflix

A sorozat fiatal főszereplőnője felfedezi misztikus erejét, és segítségével megpróbálja megmenteni a világát a gonosz, sötét hatalomtól. A kegyetlen háború okozta... több»

Bemutatták: 2021. április 23. (1. évad); 2023. március 16. (2. évad) / Törölték: 2023. november 15. / A sorozat főszereplője Jessie Mei Li volt, mint Alina Starkov, aki egyesek számára a remény szimbóluma, mások számára pedig egy feltételezett áruló, aki menekül, és elhatározta, hogy megdönti az Árnyúr hatalmát, és megmenti Ravka nemzetét a pusztulástól. Alina és Mal (Archie Renaux) útra kel, hogy megtaláljanak két mitikus lényt, amelyek felerősítik Alina erejét, hogy esélyük legyen Kirigan tábornok (Ben Barnes) ellen, aki egy félelmetes, elpusztíthatatlannak tűnő árnyékszörnyekből és félelmetes új Grisha újoncokból álló új hadsereggel a háta mögött visszatért, hogy befejezze, amit elkezdett. Az 1. évad még azelőtt debütált, hogy a Netflix elkezdte volna kiadni a heti Top 10-es listáit, de a 2. évad 50,4 millió megtekintett órával a második helyen debütált, és ugyanezen a helyen érte el a csúcsot 55 millió megtekintett órával az első teljes héten. A sorozat lenyűgöző öt hétig tartotta magát a listán. A Netflix e hónap elején kiadott elkötelezettségi jelentése szerint 2023 januárja és júniusa között a 2. évad 192,9 millió megtekintett órával a 32. legnézettebb cím volt a Netflixen, az 1. évad pedig 99,5 millió megtekintett órával a 98. helyen állt. Ezeknek a számoknak a fényében érdekes, hogy vajon miért törölték a sokak által kedvelt sorozatot.