Bradley Cooper kritikákat kapott, amiért nagy orrprotézist viselt, hogy Leonard Bernsteint életre keltse a Maestro című, a néhai karmesterről szóló életrajzi filmben.

A film, amelynek premierje szeptember 2-án lesz a Velencei Filmfesztiválon, Bernstein és a Carey Mulligan által alakított Felicia Montealegre viharos 25 éves házasságát állítja a középpontba.

A vita a "zsidóarc", azaz a zsidó emberek Hollywoodban tapasztalható sztereotipikus vagy nem hiteles ábrázolása kapcsán robbant ki. Az Anti-Defamation League (ADL), az előítéletek és a bigottság ellen küzdő neves zsidó szervezet azonban Cooper védelmére kelt, és kijelentette, hogy Bernstein ábrázolása nem antiszemita. Az ADL közleményét a TMZ közölte elsőként.

"A történelem során a zsidókat az antiszemita filmekben és propagandában gyakran ábrázolták gonosz karikatúrákként, nagy, kampós orral" - írta az ADL a Variety-hez eljuttatott nyilatkozatában - "Ez a film, amely a legendás karmesterről, Leonard Bernsteinről szóló életrajzi film, nem ilyen".

Bernstein három gyermeke, Jamie, Alexander és Nina Bernstein is nyilvánosan kifejezték támogatásukat Cooper és a Maestro iránt, a Twitteren közzétett nyilatkozatban azt írták:

"Bradley Cooper minden egyes lépésébe bevont minket hármunkat a csodálatos útja során, amikor az apánkról szóló filmjét készítette. Mélységesen meghatódtunk, amikor tanúi lehettünk elkötelezettsége mélységének, apánk zenéjének szeretetteljes felkarolásának és annak a tiszta, nyílt örömnek, amit a felfedezésébe fektetett."

Majd így folytatták: "Megszakad a szívünk, ha az ő erőfeszítéseivel kapcsolatos félreértelmezéseket vagy félreértéseket látunk. Történetesen igaz, hogy Leonard Bernsteinnek szép nagy orra volt. Bradley úgy döntött, hogy sminkkel erősíti fel a hasonlóságot, és ezzel tökéletesen egyetértünk. Abban is biztosak vagyunk, hogy apánkat ez szintén nem zavarta volna."

"Az e kérdéssel kapcsolatos bármilyen éles hangú panasz mindenekelőtt álságos kísérletnek tűnik számunkra, hogy egy sikeres embert lefokozzunk - ezt a gyakorlatot túl gyakran megfigyeltük apánkkal szemben is. A film készítése során minden pillanatban éreztük azt a mélységes tiszteletet és igen, a szeretetet, amellyel Bradley Leonard Bernsteint és feleségét, édesanyánkat, Feliciát ábrázolta. Nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy ezt az élményt Bradley-vel élhettük át, és alig várjuk, hogy a világ láthassa az alkotását."

A Maestro a New York-i Filmfesztivál gálafilmje lesz október 2-án, majd november 22-től korlátozottan kerül a mozikba, mielőtt december 20-án a Netflixre kerülne.

64 Maestro  (2023)

dráma | életrajzi | romantikus | zenés

Leonard és Felicia bonyolult szerelmi története, attól kezdve, hogy 1946-ban egy partin megismerkedtek, két eljegyzésen, 25 évig tartó házasságon és három gyermeken keresztül. több»