A Bosszúállók: Végjáték nem titkolt feladata az volt, hogy a jó tíz éves Marvel moziverzum összes addigi nyitott kérdésére választ adjon, elvarrjon minden szálat és pontot tegyen minden mondat végére. Természetesen ez nem sikerült neki, de a rajongóknak ez csak jó, hiszen így még most, évekkel a bemutató után is van még min rágódni, találgatni, hogy mi miért és hogyan történt.

Az egyik legnépszerűbb kérdés természetesen Amerika kapitányt érinti, hiszen ő az egyik, aki elméletileg végleg kiszállt a történetből, ám ő nem olyan szomorúan, mint tette azt a másik nagy távozó, Vasember. Amerika kapitány ugyanis nem halt meg, csupán megöregedett.

Aki látta a filmet, az pontosan tudja (aki pedig nem, annak bocsi, de most megtudja), hogy miután a Föld és a környező galaxis elérhető szinte összes hőse összefogott és legyőzte Thanost és seregeit, maradt még egy feladat: visszajuttatni a végtelen köveket és a Mjölnirt a hozzájuk tartozó idősíkokba. Ezt Amerika kapitány vállalta magára, aki azonban az előre megbeszéltekkel ellentétben nem tért vissza napjainkba az időutazás segítségével.

Ehelyett a megbeszélt helyen és időpontban egy megöregedett Amerika kapitány, avagy Steve Rogers bukkant fel, amiből kiderült, hogy hősünk miután letudta utolsó nagy küldetését, inkább visszatért abba a korszakba, ahová eredetileg született. Beteljesítette szerelmét Peggy Carterrel és leélt egy olyan életet, amilyenre talán legbelül mindig is vágyott.

Igen ám, de ezzel adódott egy új kérdés: ha Amerika kapitány visszament a múltba az időben és végül ott is maradt, akkor a Marvel moziverzum összes eddig látott filmjében valójában két Steve Rogers létezett? Erre a kérdésre érdekes módon a rendezők, Joe Russo és Anthony Russo teljesen más választ adott, mint amit a filmek forgatókönyvírói, Christopher Markus és Stephen McFeely.

A rendezők több interjúban is arról beszéltek, hogy nem létezett két Steve Rogers párhuzamosan, ugyanis azzal, hogy visszament az időben, egy másik alternatív valóságba került, ott élte le az életét Peggy oldalán. Amikor pedig vissza kellett térnie ebbe a valóságba, hogy átadja a pajzsot az utódjának, hát átjött.

Ezzel szemben a forgatókönyvírók pontosan azt állítják, hogy valóban két Steve Rogers létezett a mi valóságunkban párhuzamosan. Ahogy azt az Ősmágus is mondta a filmben, a végtelen kövek csak akkor hoznak létre új valóságot, ha kimozdítják őket a sajátjukból. Csakhogy Amerika kapitány nem mozdította ki őket, hanem visszaállította. Éppen ezért ő is ebben a valóságban élte le az életét nagyjából a ’40-es évek végétől a Bosszúállók: Végjáték eseményeiig bezárólag. És, hogy miért nem futott össze soha ifjabb énjével a sarki közértben? Ne feledjük, Amerika kapitány több évtizeden át hibernálva csücsült a jég mélyén…

akció | kaland | sci-fi

Thanos (Josh Brolin) betartotta az ígéretét, végrehajtotta a tervét és megsemmisítette az univerzum felét. A Bosszúállók tehetetlenek, a Földön eluralkodott a káosz. Amerika... több»