Benedict Cumberbatch családja felkerült azon leszármazottak listájára, akik a barbadosi kormánnyal való jóvátételi jogi folyamatba bocsátkozhatnak. 

Miután az ország 2021-ben függetlenséget kért a brit monarchikus irányítás alól, a tisztviselők kampányba kezdtek, hogy jóvátételt kérjenek az egykori rabszolgatartó családok és ültetvényesek leszármazottaitól, így Cumberbatch és családja a sziget kormányának megfigyelése alá került, miután fény derült a sztár származására.

Az értesülések szerint a színész egyik őse 1728-ban birtokolta az ország északi részén lévő Cleland ültetvényt egészen 1834-ig, a rabszolgatartás eltörléséig. A család akkoriban közel 250 rabszolgát tartott, amelyen az anyagi gyarapodásuk is alapult.

“A rabszolga-kereskedelemből hasznot húzó fehér ültetvénytulajdonosok minden leszármazottját, köztük a Cumberbatch családot is jóvátételre kellene felszólítani. Annak ellenére, hogy a Cumberbatch család már nem tulajdonosa a Cleland ültetvénynek, amikor évekkel ezelőtt eltörölték a rabszolgaságot, a család állítólag mintegy egymillió dollár (827 ezer forint) értékű összegű nyereségre tett szert” - nyilatkozta David Denny, a Karibi Békéért és Integrációért Mozgalom főtitkára a The Telegraphnak.

Cumberbatch egyébként korábban The Guardiannek elmondta, hogy édesanyja egyszer figyelmeztette őt, hogy ne használja valódi vezetéknevét, mert fél a jóvátételi igényektől majd azt is hozzátette, hogy azért vállalt szerepet a 12 év rabszolgaságban, hogy vezekeljen családja múltjáért, ami az ültetvényes munkások rabszolgasorba taszításában játszott szerepüket illeti.

dráma | életrajzi | történelmi

Solomon Northup egy tisztességes és elismert New York-i hegedűművész az 1840-es évek elején. Egy nap azonban tőrbe csalják, eladják rabszolgának, és a szenvedés olyan formáit... több»