Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
85%

12 év rabszolgaság (2013)

12 Years a Slave
Filmadatlap
 
30
Szereplők
82
Vélemények
12
Képek
1
Videók
 
bbozsi   2021. 01. 30.

legújabb vélemény

0

Nem sokkal több a film, mint amire számít az ember. Egész pontosan semmivel. Átérezni a rabszolgaság kegyetlenségét ilyen magas színvonalon megvalósított filmmel talán egyszer érdemes az életben, de akinek van élénk fantáziája, az megspórolhat magána... több»

 
Artemisia   2017. 12. 19.

3

Elgondolkodtató,lírai hangvételű film. Anélkül érzékelteti a rabszolgaság intézményének kegyetlenségét és helytelenségét, hogy csöpögésbe vagy melodrámába fordulna. Solomon inspiráló ember, hiszen nem csak kibírta és túlélte a kálváriáját, hanem erős... több»


 
Deku   2017. 07. 18.

1

Attól függetlenül, hogy másabb az ízlésem ez az film nagyszerű. A hangulatvétele ellenére szerintem fantasztikusan bemutatja azt a régi kort és annak minden nehézségeit.

 
Crystaldeer   2020. 12. 21.

1

Zseniális alkotás, hűen bemutatja az 1800-as évek Amerikájának legnagyobb társadalmi nézeteltérését és a feketék rabszolgasorsát. Magával ragadó, elgondolkodtató. Szem nem marad szárazon.

 
dailyfilmsan   2019. 07. 14.

0

Kemény történet a múltból. Megindítja az embert a történet. Nincs benne túl sok érzelgés és így nem megy az ember agyára. Szerintem elég komoly a színészek játéka mindenki lelkiismeretesen odatette magát és hát megvan az eredménye hiszen több oscar-t is magáénak tudhat a produkció.

 
citizenfour99   2016. 03. 15.

1

Kétségkívül egy remek alkotás, ami megható, és sajnos megtörtént. Han Zimmer zenéitől bekell valljam néha a falra mászok. Solomon nagyszerű alakítás nyujtott, de azert a jo oreg Fassbender-t is megkell említeni, mert igen psichopata volt a filmben. K... több»

 
Berto49   2018. 04. 21.

0

Sokáig nem akartam megnézni ezt a filmet, aztán mégis rászántam magam, de nem bántam meg! Felháborító és ugyanakkor elgondolkoztató, hogy az emberiség történetében szinte csak ilyen szörnyű igazságtalanságok és bűnük fordultak/nak elő. A film a maga ... több»

Galéria (12)

Michael Fassbender
Chiwetel Ejiofor
Lupita Nyong'o
Alfre Woodard

Videók (1)

A film összbevétele 187 733 202 dollár volt (imdb.com).

 

A Bass-t alakító Brad Pitt eredetileg Michael Fassbender szerepét akarta, de végül meggondolta magát.

(Thibo84)
 

A Steven Schneider által szerkesztett lista "1001 film, amit látnod kell mielőtt meghalnál", rajta szerepel.

(Thibo84)
 

A forgatókönyv egyik első változatát Steve McQueen és John Ridley írta.

(Thibo84)
 

Vera Farmigát us meghallatták Epps úrnő szerepére, ám Sarah Paulson mellett döntöttek. Farmiga elismerte, hogy nagyon akarta a szerepet, de örült Paulson sikerének.

(Thibo84)
 

Olaszországban a film plakátjain Brad Pitt és Michael Fassbender szerepelt a vezető színész, Chiwetel Ejiofor helyett. Amikor a média megtudta a történetet, sok szervezet és más források is megvitatták a "rasszista" plakátokat, ám a stúdió elmagyarázta, hogy Pitt és Fassbender Olaszországban ismertebbek, mint Ejiofor.

(Thibo84)
 

A filmben Ford megvásárolta Solomon Northupot és Elizat 1000 és 700 dollárért. Az 1841 és 2014 közötti infláció kiszámításakor a megfelelő összeg 27 000 és 19 000 dollár lenne.

(Thibo84)
 

Chiwetel Ejiofor először elfordult Steve McQueen ajánlatától, hogy eljátssza Solomon Northup szerepét, de aztán legyőzte kezdeti félelmeit, és végül elvállalta. Ejiofor még hegedűn is megtanult játszani.

(Thibo84)
 

Hogy hitelesebben ábrázoljon egy alkoholistát, Michael Fassbender a sminkjét alkohollal festette meg, hogy a többi szereplő természetesen reagáljon a szagra, mintha egy olyan ember lenne, aki erősen ivott.

(Thibo84)
 

Steve McQueen eljátszott a gondolattal, hogy írjon egy szkriptet a rabszolgaságról, egy fekete férfiról, aki szabadon született és később rabszolgaságba kényszerült, de csak küzdött az írással. Felesége megtalálta Solomon Northup életrajzát, és odaadta neki. Megdöbbentette, hogy még soha nem hallott Northupról, ezért úgy döntött, hogy felhasználja a könyvet.

(Thibo84)
 

187,7 millió dollár a film összbevétele.

(LionelMessi10)
 
Mindent összevetve a 12 év rabszolgaság egy meglehetősen kemény témájú, remekül kivitelezett alkotás. több»