Rasszista vádak miatt bojkottálják a rajongók George R.R. Martin új fantasy kötetét

Rasszizmus vádja miatt bojkottálni kívánják a rajongók George R. R. Martin legújabb kötetét.

Az idén október végén megjelenő The Rise of the Dragon: An Illustrated History of the Targaryen Dynasty, Volume One című kötet egyfajta adalékként szolgál azok számára, akik esetleg többet szeretnének megtudni Westeros leghatalmasabb uralkodó házáról.

George R.R. Martin a múlt hét folyamán mutatta be a könyvet a közösségi platformokon, nem sokkal később pedig többen felháborodva reagáltak a társszerzők Linda Antonsson és Elio M. García Jr. nevei láttán.

“Nem fogok megvenni semmit, amihez Linda és Elio kapcsolódik” - olvasható az egyik hozzászólásban. Antonsson a Variety-nek nyilatkozva, amelyben elutasította, hogy rasszista lenne, García pedig azt mondta, hogy támadásnak érzi, amiért kitart Martin eredeti műveivel kapcsolatos nézetei mellett.

A páros a Varjak lakomája, majd pedig A jég és tűz világa köteteknél is közreműködött. A kritikusok a későbbiekben hangot adtak annak, hogy Antonsson több mint egy évtizeddel ezelőtti blogbejegyzéseiben elítélte, hogy a Trónok harca sorozatban színesbőrűek játszanak olyan karaktereket, akik Martin könyveiben fehérek. 

Egy 2012 márciusában írt bejegyzésében Antonsson például arról panaszkodott, hogy a könyvekben sápadtnak leírt Xaro Xhoan Daxos szerepét egy fekete férfi, Nonso Anozie kapta. Öt hónappal később pedig azt ünnepelte, hogy a fehér színész Ed Skrein kapta meg Daario Naharis szerepét, annak ellenére, hogy egy pletyka szerint a csatorna más etnikumú színésznek szánta a szerepet.

Nemrégiben Antonsson azt írta, hogy Corlys karakterét, akit Steve Toussaint alakított a Sárkányok házában, rosszul választották meg: “Nincsenek fekete valyriaiak, és nem is kellene, hogy legyenek a sorozatban.”

A Variety-nek adott interjújában Antosson elmondta, hogy zavarja, hogy “rasszistának bélyegzik, amikor én kizárólag a világépítésre koncentrál”. Antonsson azt is megjegyezte, hogy a Sárkányok háza című sorozattal kapcsolatos kifogásai nem korlátozódnak a szereposztásokra: kifogásolja az egyik karakter halálának részleteit, mivel azok eltérnek Martin kötetében olvashatótól.

Ugyanakkor mind Antosson és García is hangsúlyozták, hogy nagyon is élvezik az új Sárkányok háza sorozatot.