Amikor rasszizmussal vádolták A Gyűrűk Ura-filmeket

Tavaly mutatták be A Gyűrűk ura-sorozatot, amelyet sokkal inkább a Peter Jackson rendezésében készült kultikus filmtrilógia inspirált, semmint J.R.R. Tolkien regényfolyama.

Jackson filmjeit azonban még a sorozat premierje előtt rasszizmussal vádolták meg, amiért annak idején a szereposztásban nem kapott helyet színes bőrű színész. A sorozat esetében más a helyzet, ám Bessie Devlin a Film Updates magazinban megjelentetett esszéjében kifejtette, hogy a széria színészeit ért rasszista támadás tulajdonképpen annak köszönhető, hogy Jackson kizárólag fehér színészeket castingolt korábban a filmekhez.

Devlin mindezt arra hivatkozva kívánta megerősíteni, hogy a széria hivatalos Instagram profilján található színészek fotói alá tömegével érkeztek rasszista megjegyzések.

Visszatérve az eredeti trilógiához, Devlin kiemeli, hogy a történetben határozottan felismerhetőek azok az utalások, amelyek az egyes kulturális sztereotípiákat emelik ki, ilyenek például a turbánt viselő Harad népe, illetve a sötét bőrű Uruk Hai-ok, akik raszta frizurát viselnek.

Korábba maga Elijah Wood is rasszista botrányba keveredett, amiért megosztott a Twitteren egy tokent, amelyen George Trosley grafikája volt látható. Devlin végül azzal zárja írását, hogy szerinte egy olyan produkciónak, mint A Gyűrűk Ura sokkal jobban oda kell figyelnie az ilyen részletekre, hiszen akár meghatározó szerepe lehet az ilyen témákról folytatott párbeszédek kialakításában.

A Gyűrűk ura - A hatalom gyűrűi teljes évada az Amazon Prime-on nézhető.

akció | dráma | fantasy | kaland

Az Amazon Studios sorozata elsőként hozza el Középfölde másodkorának legnagyobb hőseit és legendáit. Ez az epikus történet évezredekkel A hobbit és az eredeti Gyűrűk Ura... több»