Scarlett Johansson szerint felesleges a deepfake videók ellen harcolni

Scarlett Johansson arca az egyik legismertebb ezen a bolygón – és így, mint ilyen, számos formában felhasználható. Természetesen akár a színésznő akarata ellenére is, hiszen van egy ijesztően okos technológia a kezünkben – a mesterséges intelligencia.

2019.01.04   olvasottság: <1000x   szerző: Varga_Júlia  

A 2018-as évben számos deepfake videó készült, amik egyrészt megnevettették a közönséget, másrészt visszaéltek valakinek a személyazonosságával. A deepfake szó maga onnan ered, hogy a mesterséges intelligencia-alapú technológiák Deep Learning során analizálják egy híresség fotóit – minél több, annál jobb -, majd miután részletekbe menően tanulták meg egy adott arc struktúráját és mimikáját, azt bármilyen mozgóképen szereplő testre rá tudják tenni.

A technológia már ebben a fázisában is elképesztő lehetőségeket rejt magában, és innentől kezdve lehetünk egy kicsit még gyanakvóbbak azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami valóban megtörtént és mi az, ami nem – hiába van róla mondjuk egy bizonyítékként felhozott videó.

A deepfake videók nagy részét, ahogy az internetét is, nem más teszi ki, mint pornó, Johansson pedig kiváló alany ehhez ismertsége és hatalmas rajongótábora miatt. Van olyan deepfake felnőttfilm, amelyben az ő arcát használták, ami már egy millió megtekintés felett jár.

Hogy mit szól mindehhez a színésznő? Szerinte az internet egy olyan hely, ahol nincsenek szabályok, sőt, az internetet egyenesen egy fekete féreglyukhoz hasonlította, amely felzabálja saját magát – és ahol nem igazán lehet vagy érdemes utánamenni ilyen dolgoknak, netán megküzdenünk az igazunként, mert ez sokszor egy eredménytelen szélmalomharccá válik. A színésznő szerint egyrészt az emberek tudják, hogy nem ő van a videókon, így ez nem igazán tudja zavarni, másrészt pedig ennél sokkal rosszabb és zavaróbb dolgok is vannak a neten, amik nagyobb gondot okoznak.

Beszélt arról is, hogy a internet jogi szabályzása országonként eltérő – így lehet, hogy valami illegális az Egyesült Államokban, de máshol megengedett. Ez olyan jogi anomáliákat és lehetetlen helyzeteket teremt, hogy ember legyen a talpán, aki nekiáll ezeket kibogozni. Johansson azt mondja, hogy ha valaki meg szeretné védeni magát az internettől, az sokszor egy veszett ügy, ezért nagyon nem aggódja túl a dolgot.

Az új technológiák kifejlesztésének és felbukkanásának gyorsaságával sajnos nagyon nehéz úgy lépést tartani, hogy a folyamatokat és a felhasználási területeket jogilag megfelelő módon tudják szabályozni. És addig, amíg ez így van – ne higgyünk el valamit csak azért, mert láttuk.