Scarlett Johansson jogi lépéseket tett egy AI alkalmazás ellen, amely engedély nélkül használta fel a nevét és képmását egy online reklámban.

Johansson nem az egyetlen színész, akinek a nevét és képmását reklámcélokra ellopták és manipulálták. A múlt hónapban Tom Hanks a közösségi médiában figyelmeztette rajongóit egy fogászati csomagot népszerűsítő videóra, amelyben a színész mesterséges intelligenciájú változata szerepel. "Vigyázat! ... Semmi közöm hozzá" - írta Hanks az Instagram-sztorijában.

Számos államban szigorú törvények vonatkoznak a magánélethez való jogra, Kalifornia például polgári jogi igényt biztosít a "név, hang, aláírás, fénykép vagy képmás" jogosulatlan felhasználása esetén reklám vagy promóció céljából. Bár egyes híres emberek precedens értékű pert indíthatnak azok ellen, akik engedély nélkül használják fel a nevüket és képmásukat, az ilyen ügyek többsége megszüntetési felszólítással rendeződik.

Johansson egy 22 másodperces reklámban szerepelt, amelyet a Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar nevű mesterséges intelligencia képgeneráló alkalmazás tett közzé az X/Twitteren. A színésznő képviselői megerősítették a Variety-nek, hogy Johansson nem szóvivője az alkalmazásnak, és ügyvédje, Kevin Yorn  kezébe vette a helyzetet. A hirdetést október 28-án szúrták ki, és úgy tűnik, azóta eltűnt az internetről.

"Nem vesszük félvállról ezeket a dolgokat. Szokásos eljárásunk szerint ilyen körülmények között minden jogorvoslati lehetőségünkkel élünk" - mondta Yorn a Variety-nek.

A Variety által átnézett hirdetés egy régi klippel kezdődik, amelyben Johansson a Marvel Fekete Özvegy című filmjének kulisszái mögött látható. Johansson azt mondja: "Mizu srácok? Scarlett vagyok, és szeretném, ha velem jönnétek..."

Ezután egy grafika kitakarja a száját, és a képernyő átvált mesterséges intelligencia által generált fotókra, amelyek hasonlítanak a színésznőre. Ezután egy Johanssont utánzó hamis hang folytatja a beszédet, és a mesterséges intelligencia alkalmazást reklámozza: "Nem csak avatarokra korlátozódik. Képeket is készíthetsz szöveggel, sőt, akár AI videókat is. Szerintem nem szabad kihagynod" - mondja egy a Johanssonéra hasonlító hang.

Az apró betűs rész a hirdetés alatt így szól: "A képeket Lisa AI készítette. Ennek semmi köze ehhez a személyhez". A Convert Software által készített több Lisa AI alkalmazás továbbra is megtalálható az App Store-ban és a Google Play-ben. Az alkalmazás gyártója nem válaszolt a Variety megkeresésére...