Pasolini születésnek 100. évfordulójárnak alkalmából a Cinema MOM retrospektív vetítéssorozatot rendez a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével. Ennek keretein belül újra bemutatásra kerül a Salo, avagy Szodoma 120 napja.

Újra a mozikban kerül a De Sade márki nyomán készült utolsó Pier Paolo Pasolini-film, a Salo, avagy Szodoma 120 napja, melyben négy fasiszta egy villában a legváltozatosabb szexuális kínzásoknak veti alá a foglyaikat. 

A Salò-t több országban betiltották, mert a filmben nemi erőszak, kínzás és gyilkosság látható, a tizennyolc évnél fiatalabbnak vélt személyek megerőszakolásának, megkínzásának és meggyilkolásának felkavaró képei nagy visszhangot váltottak ki (erről a galériánk fotói is kellően árulkodnak). 

A film jelenleg is számos országban tiltólistás,  a kritikusok és a cenzorok között számos vitát váltott ki, hogy a meztelenség és a szexuális aktusok grafikus ábrázolása vajon pornográfiának minősül-e vagy sem.

"A Saloval mindazokhoz fordulok, akik hozzám hasonlóan gyűlölik a Hatalmat, azért, amit az emberi testtel művel: dologgá aljasítja, s ezáltal az embert megfosztja a személyiségétől... Én különös hévvel gyűlölöm azt a hatalmat, amelytől most, 1975-ben szenvedek. Ez a hatalom olyan rettenetes eszközökkel manipulálja a testet, hogy még Hitlertől sincs mit irigyelnie:...új, elidegenített és hazug értékrendet hirdet, a fogyasztó társadalom értékeit. Ma az megy végbe éppen, amit Marx az élő, valódi, korábbi kultúrák megsemmisítésének nevezett..." - mondta egykor a rendező.

A film a március 10-i műsorhéten 18:30-tól látható a budapesti Cinema MOM-ban. 

Olvasd el itt, hogyan vélekdetek a hazai nézők a filmről.

dráma | háborús | horror | szatíra

Az utolsó Pasolini-film De Sade márki nyomán: négy fasiszta egy villában a legváltozatosabb szexuális kínzásoknak veti alá a foglyokat. "A Saloval mindazokhoz fordulok, akik... több»