Spielberg kitiltaná az Oscarról a Netflixet

A Roma idén Oscar-díjat hozott Alfonso Cuarónnak, aki a legjobb rendezőnek járó szobrocskával hagyhatta el a helyszínt. Steven Spielbergnek mégis gondja van ezzel: és nem a rendező tehetségének elismerésével vagy az Akadémia döntésével, hanem már azzal is, hogy az olyan filmek, mint a Roma, egyáltalán jelölész kaphatnak.

A rendező nemrég őszintén és elég hangosan fakadt ki a Netflix filmjei ellen – és nem magával a filmekkel van gondja, hanem a streaming-szolgáltatás terjesztési modelljével. Spielberg szerint az ilyen filmeknek nincs helye a Oscaron, és kritizálta azt is, hogy milyen sokat költött a Netflix a reklámkampányokra – vagyis mindenkinél és minden eddiginél többet.

A rendező szerint ezek a filmek nem állják meg a helyüket a mozifilmek versenyén, és rendre TV-filmeknek titulálja őket – és nagyon szeretné, ha az Akadémia megváltoztatná a szabályzatát, hogy ilyen filmek – vagyis egy streaming-szolgáltatás büdzséjéből, vagy egyenesen oda szánt produkciók – ne indulhassanak az Oscarért. A rendező szerint hatalmas különbség van a moziba és az otthoni fogyasztásra szánt filmek között, amiket nem érdemes összemosni, és nehezményezi, hogy ezek a filmek kevés moziba jutnak el, és nagyon kevés ideig is futnak ott.

Sokan vannak még így ezzel, de keveseknek van akkora nevük, ráhatásuk vagy eszközük arra, hogy ezen ténylegesen is változtassanak, ezért abban bíznak, hogy majd Spielberg lesz ennek az ügynek az igazi szószólója, aki talán el is érhet ezzel kapcsolatban valamit.

Furcsának tűnhet, hogy egy olyan fickó, aki nem egy filmjével tett le olyat az asztalra, ami sokaknak örökre megváltoztatta azt, ahogy a filmekre gondolnak, ennyire tart attól, hogy az ipar megváltozik. Hogy a Netflix eredeti filmjei az elején nem úgy vagy nem azt a színvonalat ütötték meg, ez egy teljesen jogos kritika. Ám azóta eltelt annyi idő és befolyt annyi dollármillió, hogy a szolgáltatás gyakorlatilag korlátlan mennyiségű pénzt költhessen exkluzív és új tartalmakra úgy, hogy közben kvázi szabad kezet adnak az alkotóknak. Ez mindenféle szempontból egy remek dolog, mert például elkészülhet egy olyan film, mint a Roma.

Sokan vannak természetesen olyanok is, akik egyrészt remek lehetőségekhez jutottak a Netflix által, másrészt tényleg ebben látják a filmipar jövőjét, és nem félnek ellentmondani Spielbergnek: az egyik ilyen Ava DuVernay, az Időcsavar rendezője, vagy mondjuk egy Martin Scorsese, akinek új filmje, a szupersztár stábbal készült Az Ír egyenesen a Netflixen debütál majd.

A világ változik.