Star Wars 9: a rajongók bojkottra készülnek a Disney egyik ballépése miatt

A Star Wars Theory egy minőségi és szórakoztató, Star Wars témájú tartalmat szolgáltató Youtube-csatorna, amely a maga másfél millió feliratkozójával igen sikeresnek is mondható a rajongók körében.

A csatorna alkotója, Toos nemrég saját zsebből összedobott egy igen látványos és jól sikerült Star Wars fanfiction kisfilmet, ami jelenleg 7 millió megtekintésnél jár, és sok évtizedes rajongó tetszését is elnyerte. Toos természetesen a film elkészítése előtt engedélyt kért a Lucasfilmtől, amit meg is kapott, két feltétellel: nem csinál a film elkészítésére közösségi finanszírozást szorgalmazó kampányt, és nem csinál belőle direktben pénzt. Toos elfogadta ezeket a feltételeket, és saját maga finanszírozta a szerelemprojektet.

Az tény, hogy a Star Wars legkeményebb rajongóit kielégíteni igen nehéz, mert őt valami olyasmit várnak el a franchise-tól, ami már nem igazán találnak meg benne, és aminek nem erős előfeltétele a pénz – erre jó példa Toos kisfilmje, a Shards of the Past is. A Disney ezzel tökéletesen tisztában van, ők mégis inkább a franchise pénzügyi oldaláról közelítik meg a kérdést, és ezzel csak még mélyebb szakadékot nyitnak saját maguk és a régi rajongók között.

George Lucas viszont mindig nagy támogatója volt annak, hogy a rajongók maguk is megteremtsék a saját Star Wars-történeteiket, és a saját elképzeléseik szerit tömjék be az idősíkok közötti hiányzó részeket – ezért tud ilyen hatalmas lenni az egész Star Wars-galaxis, és ez bonyolítja meg igazán az ügyvédek dolgát.

A Disney nagyon komolyan veszi a jogokat – hát még a jogdíjakat. Így Toos tulajdonképpen olyan nagyon nem is lepődött meg, amikor kapott egy szépen megfogalmazott, hivatalos levelet a Warner/Chappel kiadótól - ami a Walt Disney Music Company kiadója - hogy véleményük szerint a film zenéje túlzottan hasonlít a John Williams-féle Birodalmi indulóra, ami nyilván sérti a stúdió jogait. Tették mindezt annak ellenére, hogy a rendező külön zeneszerzőt fogadott, aki ugyan felhasználta az eredeti zenét, de csak mint inspirációt. Ugyan nem vetették le a filmet, de megtették azt, amit Toosnak megtiltottak, és nagyjából 80 000 dollárt kerestek direktben a filmből.

Toos azt is elmondta, hogy a kiadó megkeresése után a Disney is megtalálta – de nem azért, hogy bocsánatot kérjen, hanem azért, hogy megfenyegesse: ne akarjon jogi lépéseket tenni az ügyben.

A rajongókat igencsak elszomorította ez a tény, így meghirdették a Star Wars 9 totális bojkottját – amíg a stúdió vagy a kiadó nem kér bocsánatot Toostól, mert szerintük nem igazán így kéne bánni azokkal, akik ennyire szeretik a Star Wars-filmeket. A stúdió szempontjából az lenne a legjobb, ha záros határidőn belül pontot tudnának tenni az ügy végére, mégpedig szép, nagy pirospontot, mert ebben az esetben nem arról van szó, hogy gyűlölködők vagy a filmeket egyébként sem szeretők kezdenek kampányba egy film ellen, hanem pont azok, akiknek szólna. Azok a rajongók, akik évtizedek óta teszik sikeressé a filmeket.

Nézd meg itt Toos kisfilmjét, ha még nem láttad: