Az amerikai származású harcművész és színész, Steven Seagal aikido-központot nyitott az oroszországi Moszkvában azzal a céllal, hogy fiatal oroszokat képezzen ki, mielőtt belépnének a fegyveres erőkbe.

Seagal leginkább arról ismert, hogy számos akciófilmben szerepelt az Egyesült Államokban, mielőtt 2016-ban kettős orosz és szibériai állampolgárságot kapott. Mostanában inkább úgy ismerik, mint az egykori akciósztárt, aki most Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb támogatója.

A MARCA World News szerint Steven Seagal hét danos fekete öves aikidóban. Mielőtt filmsztár lett, Seagal harcművészeti oktató volt Japánban, ahol apósa dojóját vezette. Amikor visszaköltözött az Egyesült Államokba, továbbra is harcművészeti oktatóként dolgozott, egészen az 1988-as filmes debütálásáig, az Andrew Davis által rendezett Above the Law/ Nico című filmben. 

Steven Seagal ezt követően a következő évtizedben tizenhárom akciófilmben szerepelt, olyan sztárok mellett, mint Tommy Lee Jones és Michael Caine, és karrierje a 2000-es években is folytatódott, és egészen 2019-ig nem lassított, néhány évvel azután, hogy bekapcsolódott az orosz politikába. 2018 óta az Orosz Föderáció aikido főoktatója és ugyanebben az évben nevezték ki Oroszország Egyesült Államokbeli különleges megbízottjává. 

Steven Seagal közeli barátja lett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki 2016-ban maga ajándékozta meg Seagalt orosz útlevéllel. Putyin a Barátság Rend magas kitüntetésével is megajándékozta Seagalt, amely az Oroszországgal szövetségesek legmagasabb kitüntetése. Most Seagal fiatal oroszokat tanít harcművészetekre, hogy segítsen megerősíteni Oroszország katonai rendszerét.

Amikor Steven Seagal nyilvános nyilatkozatot tett új moszkvai dojójáról, azt mondta, hogy "a fiatalok, akiket ma láttam, nagyon nagy potenciállal rendelkeznek". Ezután arról beszélt, hogy reméli, Oroszország több olyan harcművészeti központot nyit, mint az övé, hogy gyorsabb ütemben ösztönözze az aikido fejlődését az országban.

Az Oroszország és az ország vezetőjének támogatásával kapcsolatos ellentmondásos álláspontja ellenére Steven Seagal soha nem volt szégyenlős Putyinnal való barátságával és a politikus módszereinek helyeslésével kapcsolatban, sőt, az orosz elnököt "a világ egyik legnagyobb vezetőjének, ha nem a ma élő legnagyobb vezetőnek" nevezte.

Emellett a színész nyilvánosan védelmébe vette a Krím Oroszország általi annektálását, és az Orosz Föderáció képviselőjeként ellátogatott Ukrajnába. Az orosz kormány iránti kötelezettségeinek egy másik aspektusa az volt, hogy Seagal 2021-ben az orosz külügyminisztérium nevében egy szamurájkardot ajándékozott Nicolas Maduro venezuelai elnöknek.

Még ellentmondásos politikai állásfoglalásai és az orosz képviselőként és harcművészeti tanárként végzett elfoglaltsága ellenére is Steven Seagal visszatér a filmes szakmába, jelenleg két projektje is előkészítés alatt áll.

A harcművész jelenleg a  Nico folytatásának írásán dolgozik, amelyben újra ő lesz a főszereplő. Emellett Seagal a The Tip of the Spear (A lándzs hegye) című film főszereplője lesz, amely egy arizonai határőrügynökről szól, és szintén Seagal maga írja. Keoni Waxman, aki a 2021-es The Ravine című filmet írta, Seagallal közösen dolgozik a The Tip of the Spear-en.