Sztrájk Hollywoodban: Ezek a filmek biztosan érintettek, a Mission: Impossible 8 is leállt

A SAG-AFTRA 160 ezer színésze július 13. óta sztrájkol. Milyen hatással van ez a filmforgatásokra?

A SAG-AFTRA (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists), a 160 000 színészt és színésznőt képviselő amerikai szakszervezet július 13-án hivatalosan is bejelentette, hogy sztrájkol. Ezzel csatlakozik ahhoz a mozgalomhoz, amelyet két hónappal korábban az Amerikai Írószövetség (WGA) indított azért, hogy új megállapodást köthessen Film- és Televíziós Producerek Szövetségével (AMPTP).

A sztrájkot Christopher Nolan Oppenheimer című filmjének szereplői indították. Amint a bejelentés megtörtént, a filmet Londonban bemutató Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon és Florence Pugh elhagyta a vörös szőnyeget.

A szakszervezetek kiterjedtebb jogkört és magasabb béreket követelnek. A SAG-AFTRA 1980 óra nem sztrájkolt. 

Az amerikai filmek forgatását felfüggesztették, a színészeknek be kell tartaniuk a szakszervezet irányelveit, nem forgathatnak. Emellett nem vehetnek részt a már elkészült művek, mint például az nyári bemutatóval tervezett Kísértetkastély reklámozásában. 

Mely filmeket érinti a sztrájk?

Gladiátor 2: Ridley Scott Gladiátor 2 című filmjének forgatása az elsők között állt le sztrájk miatt. A játékfilm, amely évekkel az első rész után játszódik, éppen a forgatás felénél tartott Marokkóban. A szereplők között jelen van Paul Mescal, Pedro Pascal, Connie Nielsen és Denzel Washington. A forgatás korábban, már júniusban megszakadt, miután egy baleset miatt a stáb több tagja kórházba került. A bemutatót eredetileg 2024. november 20-ra tervezték.

Deadpool 3: Shawn Levy Deadpool 3. filmjének forgatása, amely május végén kezdődött, mostanra teljesen leállt. Így Ryan Reynolds és Hugh Jackman párosa még várat magára. A megjelenés dátuma egyelőre 2024. május 1-jére van kitűzve, de ez a sztrájk hosszától függően ez változhat, ami az MCU főnökének is keresztbe tesz.

Mission: Impossible - Leszámolás - Második Rész: Az első rész nemrég került a mozikba, de a 2024. június 26-ra már bejelentett folytatás csúszhat. A második rész forgatása szünetel, eközben Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, a rendező Christopher McQuarrie és a csapat az első részt népszerűsítik.

Venom 3: A Sony/Marvel Venom 3 című filmjének forgatása, amely június végén kezdődött Spanyolországban Kelly Marcel rendezésében, július 13-án este szintén leállt. A harmadik rész főszereplője ismét Tom Hardy lesz, ezúttal Juno Temple és Chiwetel Ejiofor oldalán. A megjelenési dátumot még nem tűzték ki.

Mortal Kombat 2: Leállt a Mortal Kombat című film folytatásának forgatása is, amit eredetileg 2021-ben akartak bemutatni, majd a Covid miatt, a mozik bezárásával csúszott a film premierje. A Karl Urban, Tati Gabrielle, Adeline Rudolph és Lewis Tan főszereplésével készülő Simon McQuoid-filmet Ausztráliában forgatták. A Mortal Kombat 2 megjelenési dátumát még nem jelentették be.

Beetlejuice 2: Tim Burton Beetlejuice 2 című filmjét, amelyet az Egyesült Királyságban, forgattak, szintén felfüggesztették. A főszerepben Jenna Ortega látható majd, aki mellett az első rész főszereplője, Winona Ryder is feltűnik majd. A film bemutatóját 2024. szeptember 11-re tervezik.