2018.02.19   szerző: Varga_Júlia   hozzászólások: 0

A Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia vasárnap esti londoni díjátadóján Martin McDonagh rendező és forgatókönyvíró filmje, a Három óriásplakát Ebbing határában vitte a prímet, amely 9 jelöléséből ötöt be is váltott: megkapta a legjobb film, a legjobb brit film és a legjobb eredeti forgatókönyv díját, illetve Frances McDormand távozhatott a legjobb női főszereplő, Sam Rockwell pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjával.

Tarolt a BAFTA-n a Három óriásplakát Ebbing határában

A díjátadó további nagy nyertese – ám ugyanakkor egyben félig-meddig vesztese is – a 12 díjra jelölt, Guillermo del Toro által rendezett A víz érintése lett, amely a legjobb rendezőnek járó díjat, a legjobb produkciós díjat és a legjobb eredeti filmzenéért járó elismerést vihette haza.

A legjobb férfi főszereplő díját A legsötétebb óraban brillírozó Gary Oldman, vehette át. A díjátadó legrangosabb elismerését, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia tagságát Ridley Scott kapta, akit nem más, mint Vilmos herceg szólított színpadra. A Scott által producerelt Szárnyas fejvadász 2049 végül a legjobb fényképezés és a legjobb különleges látványhatások kategóriában bizonyult a legjobbnak, míg a másik Oscar-esélyes film, a Dunkirk a legjobb hanghatásokért nyert díjat.

A díjakon és a sikereken túl a díjátadó az elmúlt hónapok szexuális zaklatási botrányairól is szólt: több vendég feketébe öltözött a zaklatások áldozataival való szolidaritás jegyében.