Time: Cate Blanchett és Angela Bassett is az Év Női között - Woman of the Year

A Time magazin évről évre megválasztja az Év Nőit. A listán általában színészek, zenészek, sportolók, politikusok és újságírók kapnak helyet. Olyan nők, akik valamilyen formában pozitív változást hoztak a világnak. Az idei listán tizenkét nő kapott helyet, mutatjuk, kik azok.

A magazin névről évre tanulmányt készít arról, hogy ki milyen formában tudta pozitív irányba befolyásolni a közetlen környezetét vagy tágabban a követőit világszerte. A listára így olyan meghatározó női alakok kerülhetnek, akik kiállnak az általuk képviselt ügyért és felemelik a hangjukat érte.

A listára idén ők kerültek fel: Angela Bassett, Anielle Franco, Ayisha Siddiqa, Cate Blanchett, Makiko Ono, Masih Alijenad, Megan Rapinoe, Olena Shevchenko, Phoebe Bridges, Quinta Brunson, Ramla Ali és Verónica Cruz Sanchez. Színésznők, aktivisták, sportolók, énekesnő és üzletasszony is van köztük.

Cate Blanchett tisztában van azzal, hogy a globális problémák összefüggnek. Ilyen a klímaváltozás is, amellyel szembe kell néznünk. A munkája során ő maga is megtapasztalta, mekkora pazarlásra képes az ember és próbálja felhívni erre a figyelmet.

Angela Bassett történelmet írt, amikor Wakanda királynőjének megformálásáért jelölték a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára. Ezzel ő lett a Marvel-történelem első színésze, akit Oscarra jelöltek. Saját elmondása szerint ebből a szerepből tanulta meg, hogy nem kell mindig mindenkinek mindenben megfelelni.

Quinta Brunson színésznő egyik legfontosabb küldetésének tartja, hogy megmutassa a színesbőrű fiataloknak, hogy elérhetik az álmaikat. Nem számít, honnan jöttél és milyen háttered van, beteljesítheted álmaidat. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az iskolai közösségek ebben rendkívül fontos szerepet játszanak.

Phoebe Bridges énekesnő igen stabil rajongótáborral bír, akikről úgy tartja, hogy hozzá hasonlóan gondolkoznak. Velük osztja meg gondolatait a számára fontos értékekről, de olykor szembesül vele, hogy fiatalok a felnőttek befolyása miatt fordítanak neki hátat, akiknek nem tetszik az üzenete. Ilyenkor érzi, hogy a hangjának igazi hatalma van.

Megan Rapinoe többszörös díjazott futballista, aki évek óta keményen harcol a nők azonos bérezéséért, mozgalmához számos más focista is csatlakozott már világszerte. Ramla Ali bokszoló és modell, több neves márka képviselője. A szomáliai származású sportoló még 2018-ban indította el nonprofit vállalkozását, amely rászoruló nőknek ad lehetőséget a bokszolásra. Olyan nőknek, akik egyébként nem kerülnének közel a sporthoz vagy épp családon belüli erőszak áldozatai.