Tíz meglepő érdekesség a Stephen King: AZ-ról

A Kult-kedd rovatában ezúttal rendhagyó módon nem egy mozifilmet, hanem egy két részes tv filmet elevenítünk fel, ugyanis a sokunk gyermekkorát meghatározó és némiképp megrontó film rebootja, az Az ezen a héten kerül a mozikba. 1990-ben mutatták be az ABC műsorán a Stephen King: Az című két részes produkciót. A mű Stephen King 1984-ben megjelent regényének első filmes adaptációja. A rendezői székbe Tommy Lee Wallace került, a forgatókönyvet pedig Lawrence D. Cohen írta. A producerek kétkedése ellenére a film szinte azonnal siker lett, és noha a látványvilág azóta már némiképp megkopott, kétségtelen, hogy egy örök klasszikussal van dolgunk

Lássuk hát a megígért 10 érdekességet!

1. Néhány évvel Stephen King regényének megjelenése előtt, 1980-ban lelepleztek egy sorozatgyilkos bohócot. A bohócot Pogo néven ismerték, polgári neve John Wayne Gacy, aki 33 kisfiúval végzett, mire végül a rendőrök kezére került. King soha nem erősítette meg, hogy ez gyilkos bohóc ihlette volna.

2. A filmet, jobban mondva a két részből álló mini-sorozatot egyenesen VHS-re és a televíziók műsorra készítették, mozikba eredetileg nem került. Csakhogy ahhoz képest, hogy egy két estés tv filmről van szó a produkció költségvetése kiemelkedő volt. 12 millió dollárból készült el a két rész, ami ha számolunk az inflációval ma 21 milliót tenne ki. Csak az összehasonlítás kedvéért mondom, hogy a 2017-es reboot 30 millióbol készült el.

Az eredeti tervek szerint Stephen King regényéből egy több részből álló mini sorozatot készítettek volna. 3. Lawrence D. Cohen, a forgatókönyvíró azt nyilatkozta, hogy egy 8-10 órás, és ennek megfelelően 5-6 részből álló sorozat szerepelt az ABC eredeti terveiben, de végül a csatorna rövidített a terveken, mert nem voltak biztosak a sorozat sikerében.

4. Lawrence D. Cohen már hamarabb leszerződött a film forgatókönyvírójának, minthogy polcokra került volna maga a regény.

5. Az ABC nagyon tartott a kudarctól, tudták, hogy horror készül, de sorra húzták ki a véres jeleneteket. A rendező eredetileg sokkal több alvadt vért és hidegrázást szánt a filmbe.

6. Lawrence D. Cohen kedvenc jelenetei is kimaradtak a filmből. Mintegy négy órányi anyag nem került bele a filmbe. Ezeknek egy részét soha nem is forgatták le. Több kulcs fontosságú karakter és jelent is kimaradt, többek között a tagok szüzességének elvesztése is.

7. Jonathan Brandis számára komoly kihívást jelentett az, hogy karaktere dadog. Nagyon sok jelenetet kellett újra és újra leforgatni.

8. Egy ideig úgy tűnt, hogy Pennywise szerepét Alice Cooper kapja majd meg, de végül Tim Curry kapta meg a szerepet.

9. Nem kevesebb, mint 3 órát vet igénybe, hogy Tim Curry-ből Pennywise-t varázsoljanak. További nehézséget jelentett, hogy 1-2 órányi forgatás után Curry rohanhatott vissza a sminkeshez igazításra.

10. Stephen King-nek semmi beleszólása nem volt a filmbe.