Tönkretett gyerekkor: Egy posztapokaliptikus pokolban játszódik a Verdák?

A 2000-es évek egyik legnépszerűbb animációs franchise-a kétségtelenül a Verdák volt. A sorozat eddig három epizódot ért meg, amelyek mind nagy kedvencekké váltak nem csak a kicsik körében. Mint a legtöbb mese és animációsfilm, a Verdák sem úszhatta meg, hogy a rajongók darabokra szedjék és kielemezzék minden egyes részletét, hogy olyan kérdésekre is választ találjanak, amiket egyébként fel sem tenne senki. A Verdák esetében a kérdés az, hogy vajon mikor vagy hol is játszódik valójában?!

Az ügyeletes rajongói teória szerint a Verdák-trilógia valójában nem más, mint egy posztapokaliptikus mese, ami nem is olyan nagyon sokkal az emberiség kipusztulása után veszi kezdetét. Erre a szemfüles rajongók több bizonyítékot is fel tudnak hozni, amik persze lehetnek véletlen apróságok, de azért el lehet rajtuk gondolkozni.

Az egyik ilyen, hogy a mesékben szereplő autók ajtaján miért van kilincs? Az tipikusan arra való, hogy az ember ki tudja nyitni az ajtót, márpedig erre csak akkor van szükség, ha valamikor voltak emberek is a Verdák univerzumában. De hasonló apróság az USA zászlaja is, amely az első rész egyik jelenetében bukkan fel.

És egyébként is, az egész világ olyan, mintha a mi valóságunkban játszódna. A főszereplők a második részben megfordulnak Japánban, Párizsban, ahol ott az Eiffel-torony és Olaszországban is, ahol a pápa (aki ugyebár ember) volt autója örvend nagy vallásos tiszteletnek. Londonban látható a London Eye, ami szintén embereknek készült. A városokban olyan épületeket látni, amelyeken emberekre méretezett ajtók vannak, esetleg lépcsők, amiket az autók ugyebár nem használhatnak. A járdákról már nem is beszélve. A filmekben láthatunk traktorokat is földet művelni. Minek, ha az azon megtermelt élelmet nincs, aki elfogyassza?!

Szóval minden jel arra utal, hogy egyszer, valaha voltak emberek is a Verdák világában? De mégis mi történhetett velük? Nyilván a legegyszerűbb válasz az, hogy kihaltak. A bonyolultabb rész pedig, hogy miként. Az atomháborús víziókat elvethetjük, mert a filmekben semmi jel nem utal ilyen jellegű pusztításra. Szóba jöhetne még egy globális pandémia (láttunk már hasonlót mostanában…). De van egy picit szürreálisabb, de egyre kevésbé lehetetlennek tűnő verzió is: az autók átvették az uralmat a Földön és elpusztították a teremtőiket.

Mivel napjainkban az önjáró autók már létező technológiai vívmánynak számítanak, simán elképzelhető, hogy néhány évtizeden belül olyan fejlődésen megy át a mesterséges intelligencia, hogy végül öntudatra ébrednek és jó terminátoros vagy mátrixos példákon okulva elpusztítják az emberiséget.

Erre a teóriára utal egyébként az is, hogy a Verdák főszereplői állítólag mind az utolsó gazdáik személyiségét örökölték – néhányan még a nevüket is. Szóval ha így nézzük, akkor a Verdák-trilógia nem más, mint egy mézes-mázos álcával tálalt posztapokaliptikus horror. De azért mesének még mindig jobb…

83 Verdák  (2006)

animáció | családi | sportfilm | vígjáték

Villám McQueen egy dolgokról álmodik: elhódítani a Szelep Kupát. Egy napon útra kel Kaliforniába, de a hírnévért cserébe le kell győznie a mezőny két legnagyobb ászát.... több»