Minden idők egyik legszomorúbb Disney-meséje Az oroszlánkirály, mindenki tudja, hogy miért. A történet Mufasa halálával kezdődik, majd végigkövethetjük a kis Simba felcseperedését otthonától távol, végül izgulhatunk a visszatérését követő nagy fináléban. Csakhogy az egész sztori egyik mozgatórugója elég sok kérdést vet fel. Még akkor is, ha csak egy meséről van szó, ahol sok szabály sokkal rugalmasabban kezelhető.

A sztori elején Mufasa az állatok királya, aki békét hozott a környékre. Nem sokkal fia, Simba születése után azonban eléggé rosszra fordulnak a dolgok. Zordon ugyanis Mufasa trónjára feni a fogát és tudja, hogy csak akkor kaparinthatja meg, ha végez a királlyal és annak utódjával is. Így Mufasát és Simbát is egy sziklaperemre csalja, ahol a mélybe taszítja a királyt, aki egy megvadult csorda patái közt leli halálát. Ugyanezt a sorsot szánja Simbának is, de ő végül túléli és Zordon elüldözi messzire.

És pontosan ez az, ami több kérdést is felvet. Zordon ugyebár a király, és a trónörökös halálával úgy tér vissza, hogy átveszi a trónt. De a többi állat és főleg a többi oroszlán miért nem kérdőjelezi meg Zordon történetét? Oké, csak állatokról beszélünk, de a mese alapján elég szervezett társadalomban élnek, így az uralkodó és a trónörökös halála minimum egy komoly kivizsgálást megérdemelt volna.

Ehelyett viszont az állatok kérdés nélkül beletörődtek abba, amit Zordon állított. És még csak el sem mentek megnézni a király és utódja holttestét, hogy végső búcsút vegyenek tőlük. Pedig, ha így tettek volna – ami minden normális esetben magától értetődő lenne –, akkor elég gyorsan kiderült volna számukra, hogy Zordon sztorija sántít.

A király holttestét még megtalálhatták volna, de Simbáét ugyebár nem. És ha a trónörökös nem halott, akkor kezdődhet is a keresés utána. Márpedig, ha Nala évekkel később a nyomára bukkant, akkor Simba nem lehetett túl messze egykori otthonától…

Ha Te is rajongtál a meséért, ajánljuk a figyelmedbe az alábbi videót az eredeti szinkronizálásról.