A Toy story - Játékháború egyike az első 3D-s animációs filmeknek, amely nem véletlenül emelkedett kultstátuszba. Igazi stílusteremtő mese volt, amelynek megjelenésével végleg leáldozott a klasszikus rajzfilmeknek (vagy legalábbis jelentősen a háttérbe szorultak).

A sztori egy kisfiú játékairól szól, akik valójában élnek, csak ezt nagy titokban kell tartani az emberek előtt. A kisfiú, Andy legkedvencebb játéka Woody, a cowboyfigura, ám egy nap új játékot kap születésnapjára: Buzzt, a csillagharcost. A két figura kezdetben nem jön ki túl jól egymással. Woody féltékeny, Buzz meg eleve nincs is tudatában, hogy ő csak egy játék. Kalandjaik igazán akkor pörögnek fel, amikor a család költözni készül, ők pedig elkeverednek tőlük. És végül a szomszéd kisfiúnál, a velejéig romlott Sidnél kötnek ki.

Sid Andy tökéletes ellentéte, aki abban leli örömét, hogy játékait elpusztítja, szétszedi és groteszk rémalakokat fabrikál belőlük. Mikor megkaparintja Buzzt és Woodyt, velük sincs barátibb szándéka. Buzzt egyenesen fel akarja robbantani egy tűzijáték segítségével. Végül a csillagharcos úgy menekül meg, hogy Woody és a mutáns játékok felfedik valódi kilétüket Sid előtt, aki ettől félholtra rémülten elmenekül.

És itt jön a képbe egy rajongói teória, amely nem épp jó fényben tűnteti fel a franchise főszereplőjét, Woodyt. Mert legyünk őszinték: míg Sid – legyen akármilyen rossz gyerek – egy hús-vér ember, addig ő csak egy műanyag játékdarab. És mégis ő az, aki jó eséllyel örökre tönkretette Sid életét.

Mert a Toy Story 3.-ban újra láthatjuk Sidet, csak épp már 20 évesen. Az egykor gonosz kisfiúból lecsúszott kukás lett, aki az elmélet szerint arra tette fel az életét, hogy soha többé egyetlen játékot se dobjanak ki. Így próbálja meg jóvátenni a gyerekkorában elkövetett rémtetteit.

Csakhogy sokak szerint Sid akkor is egyenesbe jött volna, ha Woody nem rémiszti halálra és okoz ezzel egy életre szóló traumát a kisfiúnak. Sok rossznak tűnő kisgyerekből lesz végül rendes, normális felnőtt, de Sidnek erre már esélye sem volt, mivel a gyerekkori trauma egy egészen más mederbe terelte az életét. És mindezt Woodynak köszönheti…