Egy film a létezésről... A svéd kultrendező új alkotása már a mozikban (Történetek a végtelenségről)

Új filmmel jelentkezett az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről rendezője, Roy Andersson. A Történetek a végtelenségről hatalmas sikert aratott a kritikusok között, és most végre a magyar mozikban is láthatjuk az Ezüst Medve-díjas rendezést.

Roy Andersson a Történetek a végtelenségről című filmje az emberi élet szépségét, kegyetlenségét, pompáját és banalitását tárja a nézők szeme elé egy meglehetősen egyedi művészi aspektusból. A narrátor álomszerű, szelíd monológja egy különleges utazásra kalauzol el. A következmények nélküli pillanatok ugyanakkora jelentőséggel bírnak, mint az események, melyek beleíródnak a történelem nagy egészébe: egy pár lebeg a háború sújtotta Köln fele, egy születésnapi partira tartva egy apa megáll, hogy megkösse lánya cipőfűzőjét a zuhogó esőben, tinédzser lányok táncolnak egy kávézó előtt, egy legyőzött hadsereg menetel egy hadifogoly tábor felé. Egyszerre óda és gyász, a Történetek a végtelenségről kaleidoszkópként tükrözi mindazt, ami örökkévaló az emberi létben, egy végtelen történet a létezés sebezhetőségéről. 
A Történetek a végtelenségről a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be a közönség előtt, ahol hatalmas sikert aratva elnyerte a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán-díjat, és 95 százalékos értékelésével a legnagyobb kritikaaggregátor portálon a 2019-es év egyik legnagyobb kritikai sikere lett. 

A főbb szerepeket Jan-Eje Ferling, Vanja Rosenberg, Martin Serner, Bengt Bergius, Anja Broms, Marie Burman és Amanda Davies alakítják.

Íme tehát 5 tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A film operatőre egy magyar szakember, Pálos Gergely volt.
  • A Történetek a végtelenségről az Európai Filmdíjon elnyerte a legjobb vizuális trükkök kategória díját.
  • A film elnyerte a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlán-díját.
  • A Történetek a végtelenségről versenyben volt a 76. Velencei Filmfesztiválon az Arany Oroszlán-díjért.
  • A Történetek a végtelenségről kimagasló kritikai fogadtatásban részesült. A film jelenleg is 96 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.

Hazai premierdátum: 2020.10.29.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni:

dráma | fantasy

Roy Andersson a Történetek a végtelenségről című filmje az emberi élet szépségét, kegyetlenségét, pompáját és banalitását tárja a nézők szeme elé egy meglehetősen... több»