Újdonság a Netflixen: Mi ez az elvetemült sci-fi vígjáték, amit mától nézhetsz? (Lézerharc)

A Lézerharc a Netflixen egy új sci-fi akció-vígjáték Norvégiából. A történet középpontjában a barátság és annak megtalálása áll, hogy mi az, ami boldoggá tesz. Emellett rengeteg világító szem és zöld nyálka.

A Lézerharc egy műfaji hibrid, amiben a sci-fi, az akció és a vígjátéki elemek viszik előre a cselekményt. Egy norvégiai völgyben fekvő kisváros, ahol évtizedek óta furcsa fényeket figyelnek meg, adja a pompás hátteret.

Emellett, ha otthon vagy az elmúlt évtized néhány sikeresebb norvég produkciójában, akkor pár ismerős arcot is láthatsz. Összességében nagyon bájos ez a film, és soha nem válik unalmassá. Azonban túl hosszú, és (könnyen) lehetett volna feszesebb is a meglehetősen egyszerű történet elmesélése.

Erős szereplőgárda – Szerencsére a szereposztás nem tartozik a problémás részek közé! Ingrid Bolsø Berdal-t például a Westworldből is ismerhetjük, ahol néhány évadon keresztül ő játszotta "Armistice"-t (a nőt, akinek kígyótetoválás van az arcán és a testén). Emellett olyan filmekben is szerepelt, mint a Boszorkányvadászok (2013) és a Herkules(2014). Másrészt a színésznő szinte felismerhetetlen, mint a nagyon terhes, hatalmas szemüveges és rettentően dús hajú helyi rendőrnő. Azonban, mint mindig, igazi badass karakter, aki kész a nap megmentésére! Összességében ne számítsatok arra, hogy túl sok arcot fogtok felismerni a Lézerharcban. De mindezzel együtt a színészek nagyszerűek, a produkció pedig lenyűgöző, az elejétől a végéig határozott stílussal.

Ki a Lézerharc célközönsége? – Azok, akik álatlában nagy rajongói az olyan a filmeknek, ahol a barátok valami "normális" dolgot terveznek, ami aztán teljes őrültséggé alakul. A Haláli hullák hajnalatól kezdve a Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetéreig tudnánk idézni az ilyen típusú mozikat.

Általában ezeknek a filmeknek a főszereplői tinédzserek vagy fiatal felnőttek. Emberek, akik még mindig próbálják kitalálni, hogy kik is ők (vagy kik akarnak lenni), és milyen emberekkel akarnak társulni. A Lézerharc pontosan ezzel a cselekménymaggal dolgozik.

Azonban, ahol a fent említett filmeket és sorozatokat a feszes koncepciójuk miatt szerettük, a Lézerharc ezen a téren hiányt szenved. Ez az alkotás inkább egy sci-fi akció-vígjáték. Nincs benne sok (igazából semmi) vér. A humor pedig közel sem elég nyers vagy sötét ahhoz, hogy a fiatal felnőttek körében is széles sikert arasson. Vagy akár a tizenévesek "idősebb" részéhez szóljon hatásosan.

Martin Sofiedal a rendezője a norvég Netflix új sci-fijének, a Lézerharcnak, amelynek forgatókönyvét Emanuel Nordrum írta. Ez az első nagyjátékfilmes forgatókönyv, amelyet Emanuel Nordrum készített, és bár az alaptörténet elég erős, a mellékszálak jobb szerkesztéssel erősebbé tehették volna. Martin Sofiedal a Lézerharc előtt már jó néhány rövidfilmet és néhány játékfilm hosszúságú produkciót készített. Ez azonban csak a második "igazi" nagyjátékfilmje a Benjamin Falck and the Ghost Dagger (2019) után.

Az 1 óra 54 perces játékidő határozottan túl hosszú. Mégis, mindenképp maradjatok a film végén a stáblista utáni jelenet miatt. Amikor a Netflix nem küld automatikusan a következő filmre vagy sorozatra, akkor tudod, hogy még jönni fog valami. Ez alól a Lézerharc sem kivétel, és ez az extra jelenet még egy lehetséges folytatásra is utalhat.

A film 2022. június 28-tól látható világszerte a Netflixen.

51 Lézerharc  (2022)

akció | sci-fi | vígjáték

Egy régi gyerekkori barátja megzavarja Sebastian legénybúcsúját, teljesen el is rontja azt. Csak egy idegen invázió képes rávenni őket, hogy félretegyék  egymás íránti rossz... több»