Egy illinois-i fellebbviteli bíróság helybenhagyta Jussie Smollett (cikkünk galériájában), az Empire egykori sztárjának elítélését, amiért megrendezett egy hamis gyűlölet-bűncselekményt maga ellen. 

Smollettet 2021 decemberében 150 napra ítélték a Cook megyei börtönben, de csak hat napot ült le, mielőtt a védője fellebbezett. Az első kerületi fellebbviteli bíróság 2-1 arányban elutasította a fellebbezését. 

Smollett ügyvédei több szempontból is vitatták a tárgyalást, beleértve az ügyész kinevezését, az esküdtszék kiválasztását és az ítéletet. Azt is állították, hogy a COVID-19 korlátozások akadályozták a nyilvános tárgyalást, és elfogultsággal vádolták az ügyben eljáró bírót.

Freddrenna Lyle bíró, aki másként vélekedett, azzal érvelt, hogy Smollett ellen nem lett volna szabad újból eljárást indítani, miután a Cook megyei államügyészség ejtette az eredeti vádakat, ami nyilvános visszhangot váltott ki, és Dan Webb különleges ügyész kinevezéséhez vezetett. 

A különvélemény ellenére Smollett képviselői azt tervezik, hogy fellebbeznek az állami legfelsőbb bírósághoz, hangsúlyozva a megosztott döntést. 

Webb az igazságszolgáltatás és a Cook megyei jogrendszer hitelességének győzelmeként üdvözölte a fellebbviteli bíróság döntését.

Az ügy előzményeiről itt írtunk bővebben.