Van még remény, Kínában újra kinyitottak a mozik

Az utóbbi napokban egyre jobb hírek szállingóznak Kínából, ahonnan az egész koronavírus-járvány elterjedt. Itt még decemberben kezdődtek a gondok, de az igazán komoly korlátozásokat csak januárban kezdték bevezetni. Ekkor zárták be lényegében az egész országban a mozikat, hogy ezzel is lassítsák a vírus terjedését. Most, ha csak apránként is, de elkezdenek újra kinyitni Kínában a mozik.

A mozibezárásokkal nem csak a vírus terjedését tudták némileg lassítani, de közben járulékos veszteségként a globális filmiparnak is adtak egy gigantikus méretű pofont. Kína ugyanis az USA mögött a világ második legnagyobb filmfogyasztó társadalma, vagyis az USA után itt járnak a világon a legtöbbet moziba az emberek. Ez mondjuk, az ország és lakosságának méretét ismerve nem annyira meglepő.

Szóval január óta zárva tartanak Kínában a mozik, ami rengeteg film premierjének elhalasztását is maga után vonta. Az utóbbi nagyjából egy hétben viszont már többnyire jó hírek érkeznek az ázsiai országból, melyek szerint a járvány fokozatosan lassul, egyre többen gyógyulnak meg, és az új megbetegedés száma is visszaesett.

Ez pedig a jelek szerint óvatosan, de a mozik újbóli kinyitására ösztönözte az embereket. Persze ez még csak a kezdet, de egyelőre 507 mozi nyitott ki újra, ami az országban található mozik nagyjából 4,5 százalékát jelenti. Jellemzően a gyérebben lakott tartományokban, Xinjiang, belső Mongólia, Sichuan, Quinghai, Henan, Fujian és Guangdong környékén nyíltak meg újra a termek.

A hírek szerint a moziipar újbóli beindítását több korábbi sikerfilm ismételt vetítésével szeretnék katalizálni, így többek közt a Harry Potter és a bölcsek köve is újra műsorra kerül. Az olyan újdonságok pedig, mint az 1917, a Dolittle, a Jojo Nyuszi, a Bad Boys 3 - Mindörökké rosszfiúk vagy a Sonic, a sündisznó, várhatóan áprilisban debütálhatnak majd.