'Vannak, akik b*sznak': James Gunn reagált a kultrendező szuperhősfilmeket illető kritikájára

A mozikultúra elmúlt bő egy évtizedét a szuperhősfilmek határozták meg. Lehet őket szeretni és nem szeretni, épp annyi dicséret éri őket mint amennyi kritika. De ez nem csak a rajongókra és a kritikusokra igaz, de a filmipar aktív szereplőire is. Most épp Steven Soderbergh fejtette ki róla a véleményét, amire aztán gyorsan reagált is James Gunn.

Steven Soderbergh egy interjúban arról beszélt, hogy soha nem tudna szuperhősfilmet rendezni, mert azok számára túlságosan is elrugaszkodtak a valóságtól. Ez többek közt azért is van így, mert ezekből a filmekből lényegében teljes egészében hiányzik a szex. És éppen ezért nem tudná elmagyarázni, hogyan is viselkedjenek az emberek egy olyan világban, ahol nincs szex. Ennek hiányához hasonlította azt is, hogy a szuperhősök úgymond lógnak a levegőben. Ki fizeti őket, ki a munkaadójuk és egyáltalán honnan jött a megbízatásuk?

Erre a kritikára reagált a szuperhősfilmek terén elég aktív James Gunn. A legnagyobb tisztelettel és elismeréssel beszélt rendezőtársáról, de felhívta a figyelmet, hogy igenis van szex ezekben a filmekben is. Egy Twitter-bejegyzésben mindjárt több példát is felhozott képekben: az Öngyilkos osztag egy jelenetét, valamint képeket a Galaxis őrzőiből és a Peacemaker - Békeharcosból.

Hozzáteszi, hogy a szex valóban nem gyakori eleme a szuperhősmoziknak, de ő, Zack Snyder, Richard Donner, Chloé Zhao és Tim Miller a kivételek, az ő filmjeikben jelen van a szex. Ugyanakkor mást nem is nagyon tudna hirtelen felsorolni, így van némi alapja Steven Soderbergh kritikájának is. Arról is ír, hogy a szex nem szükséges minden sztorihoz, de egy olyan komplett univerzumot felépíteni, ahol egyáltalán nincs is jelen, az emberi mivoltunk megtagadása lenne.