35 Macskák  (2019)

Ami a Broadwayen világszám és hatalmas siker, az Hollywoodban tavaly hatalmas bukás volt. Természetesen a Macskákról van szó, amely színpadi musicalként évtizedek óta a leghíresebb darabok közé tartozik. Ám a Tom Hooper által készített filmadaptáció épp a skála másik végén található: a filmtörténelem legnagyobb bukásai közé tartozik.

A Macskák eredeti alkotója, Andrew Lloyd Webber elég sokáig tűrtőztette magát, és egészen mostanáig nem alkotott véleményt a filmről. Most viszont egy interjú során nem tartotta magában a mondandóját. És ahhoz képest, hogy egy általa világszámmá varázsolt darab szabályos megcsúfolásáról van szó, egész diplomatikusan fogalmazott.

Andrew Lloyd Webber ugyanis ahelyett, hogy a végletekig lehordta volna a filmet, azt csupán nevetségesnek nevezte. És némi építő kritikát is megfogalmazott, miszerint a film legnagyobb baja az volt, hogy a stáb egyáltalán nem kérte ki az eredeti készítők véleményét semmiről.

És ha jobban belegondolunk, lehet is ebben némi igazság. Hiszen a Macskák eredeti koncepciója már elmondva is elég furán hat: éneklő-beszélő antropomorf macskák története. És mégis, Andrew Lloyd Webber és csapata annak idején képesek voltak ebből egy világhírű sikerdarabot kovácsolni. Ki ismerheti náluk jobban a siker receptjét?!

De Tom Hooper a jelek szerint túlságosan is bízott a saját Oscar-díjas képességeiben. A végeredményt pedig már ismerjük, bár ne ismernénk…