Szeptember 20-tól érkezik a hazai filmszínházakba „A művészet templomai” ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő epizódja, amely a híres itáliai mester, Caravaggio életpályáját mutatja be a művészetén és személyes küzdelmein keresztül. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos filmszínházban is látható lesz.

„A művészet templomai” ismeretterjesztő mozifilm-sorozat keretében a nagy sikert aratott Vatikáni múzeum, a Firenze és az Uffizi képtár, és Raffaello: A festőfejedelem alkotóitól ismét egy kimagasló itáliai mester életét és művészetét bemutató film következik. A Caravaggio – Vérről és lélekről című film Michelangelo Merisi da Caravaggio pályáját mutatja be munkásságán és személyes küzdelmein keresztül, akinek nem csupán a művészetét, de az egész életét is a fény és az árnyék, a kontrasztok és az ellentmondások – az ihletett művészi zsenialitás és a sötét alvilág lét váltakozása jellemezte. A festészetet forradalmasító, kifinomult technikájának köszönhetően az európai képzőművészet kiemelkedő, stílusteremtő alkotója lett. Miközben szentek életét festette meg – a korszakban megszokottakhoz képest sokszor botrányosan naturalisztikusan – ő maga kevésbé magasztos életet élt. Nem vetette meg az alkoholt, javíthatatlan szoknyavadász és kötekedő volt, ennek ellenére a legmagasabb egyházi és világi körökből kerültek ki megrendelői, mecénásai. Rövid élete során körbeutazta Itáliát, hol önmagát keresve, hol az útja során szerzett ellenségei vagy börtönbüntetés fenyegetése elől menekülve. Milánó, Velence, Róma, Nápoly, Málta és Szicília után ismét a főváros felé vette az irányt, majd a sors furcsa tréfájaként, 39 éves korában Porto Ercoléban érte a halál, pár lépésre Rómától, ahol a megváltás várhatta volna. Roberto Longhi, a legelismertebb Caravaggio-szakértő véleménye szerint a zseniális művész munkásságát csak az életrajzával párhuzamosan lehet értelmezni, mivel minden mesterművében személyes tapasztalatai is tükröződnek.

A művészet templomai: Caravaggio – Vérről és lélekről előzetes

A negyedik éve zajló sorozat eddigi legsötétebb hangvételű epizódja két irányból közelíti meg a mestert, aki korának művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus és később a 17. század eleji naturalisztikus, realista ábrázolás iskolateremtő képviselőjévé. A művészettörténeti szempontokat elénk táró neves szakértők narrációja a korai festményektől (mint a Beteg Bacchus gyermek és a Gyümölcskosarat tartó fiú) kezdve egészen a római korszakának művein át (Hamiskártyások, Szent Katalin, Judit lefejezi Holofrenészt, valamint a Dávid Góliát fejével) mutatja be az alkotót. A másik megközelítésben a már-már fotószerűen realisztikus csendéletei kerülnek elemzésre,  amelyek jellegzetesen szimbolizálják életét és munkásságát, legyen alkotásai témája akár egy gyümölcskosár, egy hangszer, egy kard vagy éppen egy börtön rácsa. A szakértői interjúkat a remekművek hihetetlenül részletgazdag – 8K minőségű kamerákkal rögzített – közeli felvételei és rövid játékfilmes jelenetsorok színesítik. Ezek az érzelmekkel teli pillanatok, valamint a különleges képalkotási megoldások segítik a nézőt abban, hogy betekintést nyerjenek Caravaggio elméjébe és lelkébe, szembesülve félelmeivel és az őt ért hatásokkal is.

A látványos művészeti ismeretterjesztő filmet szeptember 20-tól mutatják be a hazai filmszínházak, a Pannonia Entertainment forgalmazásában, eredeti – angol, olasz – nyelven, magyar felirattal. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szolnokon és Szombathelyen is látható lesz. A vetítési helyszínek részletes listája a https://www.facebook.com/AMuveszetTemplomai/ oldalon olvasható.
Amellett, hogy a legújabb rész országszerte a mozikba kerül, A művészet templomai sorozat korábbi népszerű epizódjai visszatérnek a mozivászonra néhány vetítés erejéig a Várkert Bazár művészeti filmklubjában, ahol többek között a firenzei Uffizi-képtárat,  Botticelli, Bosch és Hokuszai művészetét, valamint a hitleri diktatúra művészet-üldözését bemutató filmek is műsorra kerülnek az ősz folyamán.