Vivien Leigh színésznő, aki leginkább a számító déli szépasszonyok szerepéről ismert, két Oscar-díjat nyert az 1939-es Elfújta a szél című filmből ismert Scarlett O'Hara és A vágy villamosa Blanch DuBois figurájának  megformálásáért.

Leigh, az ismeretlen brit sztárocska olyan színésznőket előzött meg a polgárháborús drámában a hőn áhított szerepért, mint Katharine Hepburn. "Őt a művészet és a természet olyan tökéletesen tervezte erre a szerepre" - írta Frank E. Nugent a The New York Times kritikájában - "hogy más színésznő nem is képzelhető el Scarlett szerepében". 

Leigh a Royal Academy of Dramatic Artban tanult színészetet, de mielőtt beindította volna karrierjét, 19 évesen hozzáment Herbert Leigh Holman londoni ügyvédhez. A frigyből egy lánya született, és színpadi identitása - a Biography szerint keresztnevének írásmódját "Vivian"-ról "Vivien"-re változtatta, és hozzáadta a Leigh szót. 

1935-ben kezdett el színészkedni - először a "The Bash" című darabban, majd a Things Are Looking Up című filmben, a The Royal Philatelic Society London szerint. A Harper's Bazaar szerint Laurence Oliviervel az 1936-os "The Mask of Virtue" című darabon dolgozva ismerkedett meg Londonban. A férfi szintén nős volt, de ők ketten egymásba bolondultak, és viszonyba kezdtek, miután 1937-ben együtt szerepeltek a mozivásznon. Válásaik után 1940-ben házasodtak össze, és 20 éven át, a különválásukig a showbiznisz nagyhatalmi párosát alkották.

Sikerei ellenére sokan nem tudják, hogy Leigh bipoláris zavarban szenvedett, ami gyakran hátráltatta karrierjét.

Az Elfújta a szél forgatása alatt titkárnője, Sunny Lash figyelte, ahogyan viselkedése egyenetlenné válik, és Olivier-nek írt levelében megjegyezte: "Többször is azt hittem, hogy tényleg megőrült" - írja a The Hollywood Reporter - "Egyszer már figyelmeztetett, hogy egy nap meg fog, és kezdtem azt hinni, hogy eljött az idő."

A film a Guinness World Records szerint kasszarekordokat döntött, az IMDb szerint pedig nyolc Oscar-díjat nyert. A Cézár és Kleopátra próbái közben, 1944-ben például Leigh elesett és elvetélt - írja a Viv and Larry. Leigh befejezte a filmet, de a premieren már nem vett részt - a filmet évekig nem nézte meg.  A Mental Floss szerint Leigh a trauma után depressziós és álmatlanságban szenvedő lett.

A szörnyű veszteség és a pszichés állapota miatt, valamint egy légzőszervi probléma miatt, amelyről kiderült, hogy tuberkulózis, Leigh elektrosokk-terápiához fordult segítségért - írja a Marie Claire magazin. Az, hogy Blanche DuBois-t játszotta A vágy villamosában, nem segített a betegségén. "Blanche egy olyan nő, akitől mindent elvettek" - idézi a Mental Floss - "Ő egy tragikus figura, és én megértem őt. De az, hogy őt játszottam, az őrületbe taszított".

Leigh 1967-ben, 53 éves korában halt meg, a The New York Times gyászjelentése szerint 1945 óta tartó tuberkulózisban szenvedett. Akkoriban egy West End-i előadás próbáin volt.