2021.08.27 17:51 JcWh Olvasottság: 243x
6

Korszakalkotó zseni vagy komplett idióta?

A balett-történelem egyik neves képviselője volt Nijinsky (magyarul ejtve: Nyizsinszkij), aki ünnepelt balett-világsztár volt a 20. század elején, majd sajnálatos módon mentális problémái miatt tönkrement a karrierje. Számunkra érdekes lehet, hogy felesége a magyar származású Romola Pulszky volt, akivel együtt jó néhány évig Budapesten éltek, és Romola egész életét Nijinsky ápolásának, majd emlékének fenntartásának szentelte. Fontos komponens Nijinskyt érintve a férfi homo- vagy biszexualitása is, ami az elkészült filmben is nagy szerepet kap.

Az ígéretes alapanyag ellenére a film kivitelezése kissé vegyesre sikeredett: egyszerre akar életrajzi-, balett- és melegfilmnek látszani, de végül egyik sem tud igazán lenni. Nem kapunk elég részletes képet Nijinsky életéről, ahogy a balett-táncokra való felkészülésről, a balett-táncos életről sem igazán, illetve a filmben bemutatott tánc koreográfiák sem a legerősebbek (szerintem). Amiben mutat erőt a film, az Nijinsky szexuális identitásának, de még inkább annak a szerelmi háromszög bonyodalmainak bemutatása, melyben Nijinsky volt a központi személy egy férfi és egy nő között.

Korszakalkotó zseni vagy komplett idióta?

A film hármas témájához hasonlóan a három főszereplő közül is csak egy, a balett-társulat igazgatóját alakító Alan Bates tudott igazán erős alakítást felmutatni. A címszerepet alakító George de la Peña és a Romola Pulszkyt alakító Leslie Browne alapvetően balett-táncosok voltak, a színészkedésben igencsak tapasztalatlanok. Igaz, Browne az 1977-es, Fordulópont című filmben hozott szerepéért kapott egy Oscar-jelölést, de szerintem azt inkább a tánctudása miatt kapta. A mellékszereplők között viszont találunk egy nagy hírességet is, Jeremy Ironst, aki a híres balett koreográfus, Fokine szerepében jó alakítást nyújtott, de nála jobban tetszett Alan Badel elegánsan affektáló alakítása Gunzburg báró szerepében.

A film pozitívumai közé tartoznak továbbá a csodálatos kosztümök, amik kicsit ellensúlyozzák a tánckoreográfiák gyengeségét, illetve a forgatási helyszínek is. Olaszország, Monaco és Franciaország mellett több jelenetet Budapesten vettek fel, mindjárt a film legelején megcsodálhatjuk a Magyar Állami Földtani Intézet csodálatos belső tereit, illetve az Operaházban is több jelenetet láthatunk. Még néhány magyar szót is hallhatunk a filmben.

Összességében érdekes filmélmény a Nijinsky, amit számomra egyértelműen Alan Bates összetett érzelmeket megjelenítő alakítása húzott fel jó értékelésre. Készítettem feliratot a filmhez az érdeklődőknek.

69 Nijinsky  (1980)

dráma | életrajzi | romantikus | zenés

Vaslav Nijinsky (George de la Peña), az ünnepelt balett-táncos életének 20. század eleji szakaszát mutatja be a film, melyben a táncos koreográfusi babérokra tör, illetve a... több»

6