Közösség

Vélemény:

 

80 Dark City

(1998)

Dark City

 
JRD   2022.09.01 12:56
0

Amikor először láttam a filmet mély hatást gyakorolt rám. A rendező (Alex Proyas) pár évvel a film előtt rukkolt elő A hollóval és ezután jött a Dark City. Sokan azt mondják, hogy A holló után kíváncsian várták, hogy Proyas hogyan tudja a film sikerét megugrani ...viszont azt gondolom, hogy A holló klasszikus, de nem eget rengetően nagy film. Proyas ezzel írta be magát a történelembe, nem pedig A hollóval.
A Dark City sok hasonlóságot mutat az egy évvel később bemutatott Mátrix című filmklasszikussal.

A Dark City egy noir sci-fi. Mélabús, sejtelmes, kissé félelmetes és izgalmas bűnügyi film. (Igaz, hogy az akció jelenetek viszont gyengécskék lettek.) A díszlet pedig egyedi és fantasztikusan belepasszol a történetbe.
(Ebben a filmben úgy gondolom, hogy hatalmasat bukhattak volna, ha a díszlet nem tökéletesen illik a sztori hangulatához és mondandójához.)

De nemcsak egy egyszerű film. Kérdéseket, határokat feszeget. Vajon hol kezdődik a határ ember és embertelenség között? Vajon mi tesz minket emberré? Vajon valóban a lélek az, ami emberré tesz minket?

A színészek kiválasztása is remekül sikerült. Számomra Kiefer Sutherland játéka túlmutatott mindenen és mindenkin. A főszereplő Rufus Sewell remekül elkapta a figurát, akárcsak William Hurt is a rászabott szerepet. Jennifer Conelly is remekelt ebben a filmben.
Hogy érdemes e megnézni a Dark Cityt? Mindenképpen! Hiszen nemcsak érdekes a történet, jó a díszlet és hangulat... hanem olyan kérdéseket taglal, melyek nemcsak ebben a filmben állják meg a helyüket.
Szóval, filmre fel és jó szórakozást!