2021.04.05 23:11 rainman Olvasottság: 823x
2

Egy kultfilm, ami nem öregedett szépen

Fene se érti, hogy lett ebből egy ekkora klasszikus. Talán a véletlenek szerencsés összjátékának köszönhetően. Mert hát, valljuk be, mai szemmel nézve nem egy korszakos darab. Nem öregedett szépen.

Adott egy videoklip rendező, Russell Mulcahy, aki a 80-as években egy sor remek előadónak rendezett videoklipet a Duran Durantól kezdve Elton Johnon át egészen Falcóig, hogy aztán innen megkapja egy nagy játékfilm rendezését.

Egy kultfilm, ami nem öregedett szépen

Connor Macleod (Christopher Lambert) egy skót harcos az 1500-as években, aki egy csatában halálos sebet kap ugyan a kegyetlen orosztól, Kurgantól, ám mégsem hal meg. A falu lakói eretnekségnek tartják, azt hiszik, a gonosz szállta meg Macleodot, ezért elüldözik. Kóborlása közben összetalálkozik a spanyol Ramírezzel (Sean Connery), aki elárulja neki, hogy akárcsak ő, MacLeod is halhatatlan, csakis úgy halhat meg, ha levágják a fejét. Ramírez tanítja, kiképezi MacLeodot, még épp időben, mert megjelenik Kurgan, és végez a spanyollal. MacLeod ezután évszázadokon át vadászik Kruganra, és a végső csatára 1985-ben, New Yorkban kerül sor.

A film egyszerre kalandfilm, akciófilm és fantasy. És ez a „katyvasz” jól áll neki. Akárcsak az idősíkok közötti „ugrálás”, ahol igyekeznek a főszereplőt bemutatni, felépíteni a karakterét és motivációját. A harcjelenetek esetlenek ugyan, de a vágásuk jó, köszönhetően a rendező videoklipes múltjának. Hogy sikerült leszerződtetni egy mellékszerepre Sean Conneryt, az mindenképpen emel a film minőségén, mint ahogy az is, hogy a soundrackhoz sikerült megszerezni a Queent, aki akkortájt volt sikereinek csúcsán. Bár az együttes csak a film betétdalait szállította, a score Michael Kamen érdeme. És a film alatti soundtrackben felfedezhetjük a majdani Kevin Costner-féle Robin Hoodnak megágyazó remek dallamokat. (Véleményem szerint a Queen dalok a film alatt inkább elvettek az élményből, mert nem idomultak jól egy ilyen fantasy kalandhoz).

Sean Conneryre már csak azért is volt nagy szükség, mert az egész filmből ő az egyetlen, aki igazán játszott, az orosz Kurgant alakító színész játéka inkább csak ripacskodás volt, és a főszereplő Christopher Lambert színészi kvalitásai sem álltak a csúcson. De ugyanez igaz sajnos a többi szereplőre is, akik papírvékony karakterei esélyt sem adtak a színészkedésre. A filmtől független ugyan, de mégis nagy élményromboló volt a(z első) magyar szinkron, amely szerintem botrányosan rosszra sikeredett. (És sajnos így néztem meg.) A VHS korszak hírhedt kiadója, a VICO forgalmazta a filmet, és VICO-s viszonylatban azért igen kiemelkedőnek számított a kiadó ZS-kategóriás megjelenései mellett. Ha innen nézem, a szinkronnak is örülhettünk abban az időben, az akkoriban divatos alámondásos filmek helyett. :-)

A film leglátványosabb részei az összecsapások végén az erő, a lélek vagy mifene látványos átvándorlása a győztes félbe. Itt rendesen elengedte a rendező a gyeplőt, és ezek a pillanatok mai szemmel nézve is hatásosak, bizsergetően látványosak. Kár, hogy csak ezek. A kötelezően letudott szexjelenet, vagy Kurgan szinte összes New York-i jelenete inkább volt röhejes, nem pedig feszült és romantikus, mint amilyennek vélhetően szánta a rendező.

Összességében nem gondolom elvesztegetett két órának a megtekintést, és megértem a film kultstátuszát, akkoriban minden hibája ellenére is újszerűnek hathatott, de tény, hogy nem öregedett jól a film. És az is, hogy sok-sok évig nem fogom újra elővenni. A folytatásokra pedig szót pazarolni is felesleges...

79 Hegylakó  (1986)

akció | fantasy | kaland

Connor McLeod (Christopher Lambert) évszázadok óta járja a világot, és igyekszik őrizni a titkát: hogy azon kevés ember közé tartozik, akik halhatatlanok. McLeod soha nem veszti... több»

2